13.10.17 Plemena

Selkirk rex

Historie

V roce 1967 se v USA v jednom vrhu koťat kočky domácí narodilo kotě s vlnitou srstí a vousky. Svým netradičním zjevem zaujalo milovníky koček a začalo se s šlechtěním nového plemene. Uvádí se, že teprve v roce 1987 vyšlechtil Jeri Newman dlouhosrstou podobu selkirk rexe. Tento rok je považován za skutečný počátek vzniku plemene. Na rozdíl od jiných plemen rexů bylo v tomto případě rozhodnuto o šlechtění za pomoci pouze jediného dalšího plemene - perské kočky. Záměrem bylo získat zřetelně jiný typ než do té doby uznané kočky typu rex, která byla dosti štíhlá. Šlechtění dalo vzniknout kočce podsadité, s kompaktní stavbou, kulatou hlavou a těžkou kostrou. Na rozdíl od ostatních mutací rexů se gen selkirk rexe dědí dominantně, proto se už první generace ze selkirk rexů a peršanek narodila koťata s vlnitou srstí. Plemeno se vyskytuje ve varietách jak s dlouhou, tak s krátkou srstí. Později se plemeno křížilo nejen s perskou dlouhosrstou kočkou, ale také s exotickými kočkami a někdy i s americkou krátkosrstou kočkou. To proto, aby se předešlo vytvoření extrémně kulaté hlavy.

Vzhled

Toto plemeno vyniká nádherně hebkou srstí, která se skládá z necuchajících se od sebe oddělených kudrlin. Tělo působí podsaditým dojmem. Kočky jsou dobře osvalené a jejich kosti jsou relativně těžké. Nohy jsou průměrně dlouhé a mají velké kulaté tlapky. Tlustý ocas má zakulacenou špičku. Středně velká lebka je kulatá a široká a nosní profil vykazuje prohnutí. Uši stojí dosti daleko od sebe, jsou středně velké a měly by mít zakulacené špičky. Oči jsou kulaté a velké, stojí daleko od sebe. Dvojitá srst jak krátkosrstých, tak dlouhosrstých selkirk rexů je příjemně hebká a pružná. U dospělých zvířat tvoří srst na ocase a kolem krku více vln než na zbytku těla. Velmi požadované jsou volné, pružné vlny nespojené dohromady. Hmatové chlupy jsou vždy vlnité. Selkirk rexové se mohou vyskytovat ve všech barvách srsti a mít jakoukoli kresbu.

Povaha

Jedná se o kočky přátelské a dobromyslné, které mají rády lidskou společnost. Jsou inteligentní a samostatné. Dobře vycházejí s jinými kočkami a i se psy. Vynikají přítulností a jsou vhodnými kamarády i pro děti. Jedná se spíš o klidné kočky (zvlášť dlouhosrstá varieta), které si však rády hrají. Dobře snáší samotu. Nemají tendence šplhat po záclonách a dělat doma větší neplechu.

Péče

Selkirk rex může mít krátkou nebo dlouhou srst, obě variety vyžadují poměrně málo péče. Přesto se však pravidelnému kartáčování nevyhnete. Na rozdíl od devon rexe a cornish rexe tato kočka líná! Pro dobrou kvalitu srsti je vhodné podávat například lososový olej nebo jiné krmné doplňky na krásnou srst. Uši, oči a drápky se udržují stejně jako u ostatních koček.

Zdroj: Encyklopedie koček, Esther J.J. Verhoff-Verhallenová, internet

Foto: Heikki Siltala, catza.net