11.04.15 Život s kočkou

Správné odstranění klíštěte

Už druhým rokem máme velmi mírnou zimu, což nám zase tak moc nevadí a možná to i vítáme, stejnou radost ovšem mají i klíšťata a také hlodavci, typičtí přenašeči infekčních chorob. O tom, jaké antiparazitární přípravky zvolit, jsme už psali. Jenže někdy ani sebeúčinnější prevence nestačí a na těle psa nebo kočky najdeme přisáté klíště. Jak ho správně vyndat?

 

„Ještě donedávna se tvrdilo, že výskyt klíšťat je pouze do nadmořské výšky 700 m. Dnes najdeme klíšťata, i infikovaná, ve výšce 1100 i 1200 m n. m. celkem běžně,“ upřesňuje situaci náš přední parazitolog, docent RNDr. Daniel Růžek, Ph.D. z Parazitologického ústavu Akademie věd České republiky. Do těchto výšek samozřejmě nemusí klíště šplhat samo, šíření je podpořeno i přenosem pomocí ptáků, srnčí zvěře a podobně. Je to právě lesní a polní zvěř, která stojí na samém počátku celého infekčního řetězce. Docent Růžek jej popisuje následovně: „Z hlediska udržení viru v přírodě sehrávají klíčovou roli (mimo klíšťat, samozřejmě) drobní hlodavci, kteří jsou schopni virus udržovat dlouhodobě, proto je velká šance na přenesení tohoto viru na přisáté klíště. Existuje zde další efekt, tzv. sousání, kdy je na jednom hostiteli více klíšťat pohromadě. Jsou-li těsně u sebe a jedno z nich je infikované, infekce se přenese i na další klíšťata.“

Někdy se přisáté klíště přece jen vyskytne

Některé antiparazitární přípravky mají delší dobu nástupu účinku, jiné jsou zase po čase méně účinné. Pokud tedy prevence včas nezabere nebo je méně účinná, je v případě nalezení již přisátého parazita důležité jeho včasné odstranění. Čas hraje velmi důležitou roli, a to zejména u možnosti přenosu boreliózy. Jak zbavit kočku klíštěte bezpečně, rychle a s minimalizací rizika nákazy? Podle odborníků se zakousnutým klíštětem rozhodně nemá točit na žádnou stranu ani se snažit ho udusit krémem či olejem. Parazit může totiž zareagovat obranným reflexem, a to především zvýšeným sliněním či vyzvracením obsahu svých útrob do ranky. Tím se rapidně zvýší riziko nákazou některou z vážných přenositelných chorob, jakými jsou například Lymská borelióza nebo klíšťová encefalitida. Ideálním řešením jak toto riziko snížit, je nakapat na klíště pár kapek přípravku Ixoderm Vetri. To způsobí jeho rychlé zneschopnění a znehybnění bez obranné reakce a poté i usmrcení a možnost bezpečného odstranění již mrtvého parazita ze srsti zvířete (zaschlou tekutinu lze z kůže zvířete jednoduše vydrolit).

Nemazat olejem a nekroutit

Různě doporučované točení hlavičkou klíštěte do stran je ve skutečnosti zbytečné, protože způsob uchycení tohoto parazita není šroubovitý, ale dlátovitý. Vhodnějším a v současnosti doporučovaným způsobem odstranění klíštěte je snaha klíště vyviklat lehkým kýváním ze strany na stranu. Jak už bylo řečeno, klíště, které je násilně vytahováno nebo dušeno (například olejem či krémem) může zareagovat obranným reflexem, a to především zvýšeným sliněním či vyzvracením obsahu svých útrob do ranky. Mrtvé klíště spláchneme do záchodu nebo zabalíme do kapesníku a vyhodíme do koše. Pálení klíštěte není vhodné.