31.01.18 Život s kočkou

Syndrom petting and biting

Určitě tu situaci znáte: ještě před chvilkou vám kočka vrněním dávala najevo, jak moc se jí vaše hlazení líbí, a najednou střih, začne vás bolestivě kousat a škrábat do ruky. Tento syndrom zvaný petting and biting (hlazení a kousání) lze u koček pozorovat poměrně často.

Příčina tohoto zdánlivě nevděčného chování je přitom pochopitelná, před kousnutím kočka několikrát signalizovala, že už si nepřeje, abyste ji dál hladili. Pokud tyto signály ignorujete, následuje drsnější upozornění pomocí zoubků a drápků.

Citlivá místa

Některé kočky jsou citlivé na určité oblasti na svém těle (obzvlášť břicho), kde nesnášejí doteky. Jiným zase nevyhovuje dlouhé hlazení a upřednostňují jen krátké pomazlení. U některých zvířat se zase mísí protichůdné pocity - chtějí lidskou pozornost, ale zároveň se obávají nepříjemného kontaktu. Ať tak či onak, při hlazení upřednostňujte oblíbené části těla – krk, hlavu a bradičku, zadní část hřbetu. Zároveň sledujte kočičí chování a v případě, že kočka dá jasně najevo, že už toho má dost, hlazení ukončete.

Známky nelibosti

Dejte si pozor na následující signály: uši sklopené dozadu, zamávání ocasem, záškuby v kůži, rozšířené zornice, „zmrazení“, kdy je kočka najednou naprosto nehybná po dobu několika vteřin. Jestliže tyto varovné signály přehlédnete, za chvilku přijde nepříjemný kousanec. Také pokud kočka sedí a zdvihne tlapku, je to varování (rozhodně to není jako u psů přátelské gesto „dej pac“). Vrčení je jasným signálem blížícího se útoku.

Jak tomu předcházet?

V první řadě kočku hlaďte jen na místech, kde to má ráda. Myslete na to, že délku mazlení určuje kočka. Kočka by měla být v poloze, ze které se může snadno dostat pryč (nesnažte se jí rukama bránit v útěku). Pokud jste trpěliví a hlazení navíc doplníte i podáváním oblíbených pamlsků, je velká šance, že si kočka zvykne a delší mazlení bude sama vyhledávat. Nezapomínejte si s vaší čtyřnohou kamarádkou také pravidelně hrát, to rovněž posiluje vzájemné pouto.

Foto: pixabay.com