28.07.10 Život s kočkou

Terasy, výběhy a voliéry

Rádi bychom vás provedli světem nápadů, tvůrčích schopností, ale také inspirace a především kočičí pohody.

Vzhledem k tomu, že mám velmi vynalézavého a nadaného muže - v současné době již kočičího strejdu – Michala, neponechala jsem nic náhodě a před časem ho přesvědčila, jak moc by bylo fajn, kdybychom měli zabezpečenou terasu pro naše kočičky. Vše se událo ještě za dob, kdy jsme měli hrstku koček, nemajíc žádného tušení, že budeme v budoucnu pečovat o opuštěná, handicapovaná a týraná zvířata. Nicméně slovo vzalo slovo, padla první kresba na papír a bylo rozhodnuto, ve Vrbičanech se bude stavět zabezpečená terasa. Koho tenkrát zajímalo, že jsme se nedávno přestěhovali, a proto bylo mnoho důležitějších věcí na práci…

Na internetu jsme si našli potřebný materiál, který byl následně zakoupen a mohlo se začít s výstavbou. V případě, že se na stavbu terasy, výběhu či voliéry vrhnete také, dejte pozor už při výběru materiálu. Pletivo by mělo být dostatečně silné, aby odolalo kočičím zoubkům a drápkům. Oka by měla mít přiměřenou velikost, aby nedocházelo k tomu, že se v pletivu zapasují tlapičky. Stejně tak je nepřístupné, aby kočky okem pletiva prostrčily hlavičku. Upozorňuji, že je potřeba mít doma tak trochu kutila, kterého bude budování podobné atrakce bavit. V opačném případě se můžete setkat s tím, že stavba nebude bezpečně propracovaná, a proto by mohla být pro kočičky nevhodná.    

Milé dámy, vy určitě neváhejte a nabídněte svým drahým polovičkám asistenci a spolupráci. Třeba jen tím, že budete držet krabičku s hřebíčky nebo přidržovat části, které je potřeba smontovat dohromady. Měly byste také umět „chválit“, což zabírá úplně nejvíc a vašemu partnerovi to jistě vykouzlí úsměv na tváři. Můj muž Michal si občas myslí, že mu při práci překážím, proto je v těchto chvílích opravdu lepší vyklidit pole či využít zmíněnou chválící metodu stylu: „tedy taťko, lépe by to nikdo nedokázal“ anebo „ty jsi ale šikovný taťka, to jsem ráda, že tě mám“ či strohé „dáš si kávu, pivo anebo čaj?“. Ve dvou se to lépe táhne a přece jen, pokud váš muž uvidí, že se snažíte také, půjde vám vše lépe od ruky. 

Vše pořádně promyslete, naplánujte a propracujte, aby byla stavba vtipná, nápaditá a vzhledná. A to nejen pro kočičky, ale i pro lidi. Spokojenost musí být na všech frontách, a proto „kutilové všech zemí“ spojte se a budujte pro své mazlíky zabezpečené terasy, výběhy a voliéry. Záleží jen na vás, jakým způsobem svým zvířátkům zpříjemníte život a zajistíte bezpečí. Ne každý z vás má totiž odvahu vypustit svou čtyřnohou společnici do ulic, napospas nástrahám a nebezpečím (i když třeba bydlíte na vsi v rodinném domečku). A čekat, zda se vám pak vrátí, stojí opravdu pevné nervy…. Co tím chtěl básník říct? Každý jsme jiný a volíme odlišný způsob "venčení kočiček". My konkrétně sázíme na bezpečí a klidné noci a jednoznačně hlasujeme pro výstavbu zabezpečených kočičích voliér.

Terasy, výběhy jsou pro malé šelmičky něčím ohromným, tak jako pro nás dvounožce například dovolená v Karibiku. Ano, kočky tráví na terase hromady času, v noci koukají po okolí a poslouchají cvrkot a vzdálené i blízké zvuky, které my lidé nedokážeme uchem zaznamenat. Přes den se pak na terase sluní, odpočívají, rozvalují a polehávají. Takový výběh je zajímavý za slunce i v dešti, ve dne i v noci. Jediné roční období, kdy tam mají zákaz vstupu, je zima, protože jim nesvědčí prudké změny teplot. Minulý rok jsme učinili přísná opatření - v zimních měsících jsme znepřístupnili kočičí dvířka, aby nedocházelo k nechtěným onemocněním (např. zánětům močového měchýře). No schválně, vysvětlíte své kočičce, že nesmí sedět na studené zemi, když hlavní atrakcí dne je bílá sněhová čepice a padající vločky? To prostě není možné… A jistě si nechcete koledovat o zdravotní potíže. V některých situacích prostě musíte kočkám ukázat (i přes veškerou jejich nevoli), kdo je tady pánem.

Mnohdy nás naši (tentokrát lidští) přátelé velmi překvapí… Naposledy jsme žasli nad e-mailem s fotografiemi rostoucí nápadité voliéry naší kamarádky Markéty, která je tělem i duší motorkářka a potápěčka, ale také panička dvou našich kočiček. Za pomocí svého muže se snaží vybudovat velmi zajímavou, vtipnou a atraktivní voliéru. Nechápali jsme, jak vtipně a vynalézavě byla stavba pojata. Od počítače jsem volala: „Michale, pojď se rychle podívat“ a on na fotky odvětil: „Ty jo, to je fakt dost dobrý“. Nutno podotknout, že se máme co učit, proto nenecháme nic náhodě a budeme se snažit Markétu a jejího muže trumfnout další velkolepou stavbou.

No a příště vám napíšeme třeba o tom, jak kulišácky vyrobit průchozí chodbičky, závěsné koše, koule, pelechy, houpačky, hopsací dráhy, odrazové můstky, skrýše a také "bazénky či vodní plošky na pití". To vše pro to, aby se u vás kočičky cítily co nejlépe. Například u nás ve Vrbičanech takový kočičí „děcák“ a „důchoďák“ zároveň není žádná legrace, proto je dobré stále něco vymýšlet, aby s námi byly kočky spokojené, protože taková uražená kočičí dušička není nic moc, o tom víme všichni své. Neradi bychom se dožili toho, že si kočky sbalí fidlátka, zamávají nám a odstěhují se zpět k popelnicím, na meze a stráně, periférie sídlišť, do chatových a zahrádkářských osad, a to jen proto, že se o ně nedokážeme pořádně postarat. Z těchto důvodů je velmi důležité být stále ve střehu a vymýšlet nové a vtipné nápady pro kočičí blahobyt. Je důležité ukázat jim, že jsme tady pro ně a záleží nám na nich.   

A nemyslete si, ještě jsme neskončili, na další díl o kočičích terasách, výbězích a voliérách v budoucnu také přijde řada - to až zase nějakou vylepšíme či vybudujeme. Takže vzhůru do toho a půl je hotovo. Ukažte, že na to máte…

Kristýna Kacálková
O.S. Srdcem pro kočky
www.kocky-utulek.cz
www.srdcemprokocky.cz
e-mail: info@kocky-utulek.cz
e-mail 2.: kristyna.kacalkova@seznam.cz
mob. 777 757