24.11.13 Aktuality

Tipy na vánoční dárky pro kočky

Kočky nejsou jen domácími mazlíčky, pro mnohé majitele jsou přímo právoplatnými členy rodiny. A proto si zaslouží, stejně jako jejich lidské protějšky, aby pod stromečkem našly nějaký dáreček (nebo hned několik překvapení). Co jim udělá radost?

 

Dárek by je měl především potěšit a zabavit. Pro inspiraci nemusíte chodit daleko – stačí si vzpomenout, jaké radovánky a předměty v domácnosti kočičku v poslední době zaujaly, a máte vyhráno. Některé kočky dostane i obyčejný špunt od vína, papírové kuličky nebo brčko. Ovšem taková důmyslná prolézačka nebo škrabadlo – to je teprve něco. Zaručeným úspěchem bude také dárek hlučný – třeba pískající myška nebo míček s rolničkou. Většina „domácích tygrů“ si libuje v okusování pokojových rostlin nebo kytic ve váze, proto je jistě potěší vlastní truhlík s trávou, na které si budou moct libovolně pochutnat. Jedním z nejdůležitějších a nejvyvinutějších smyslů je u koček čich, kterým intenzivně vnímají své okolí. Hračky naplněné kozlíkem lékařským (Valleriana officinalis) jsou velice oblíbené zejména u kocourů. Kozlík lékařský totiž obsahuje éterické oleje blízce příbuzné látkám, které vylučuje v moči říjná samice. Přitažlivost této rostliny se projevuje tím, že se o ni kocouři otírají a rádi se v jejích trsech válejí. Naplněním kozlíku do polštářku nebo hadrového míčku lze vytvořit velmi atraktivní hračku pro kocoury. Pytlíky či hračky naplněné šantou kočičí (Nepeta cattaria) neboli catnipem potěší téměř každou kočku bez rozdílu pohlaví. Mezi další favority mezi zvířecími dárky patří různé pamlsky a pochoutky. Ovšem vybírejte především zdravé dobroty určené speciálně pro kočky, na trhu jich je široká nabídka. Můžete zkusit různé novinky, které se prodávají ve specializovaných obchodech s chovatelskými potřebami a u veterinářů. Nezapomínejte na skutečnost, že lidské cukroví kočkám škodí, nebezpečná je především čokoláda, která obsahuje theobromin a kofein, což jsou pro kočky jedovaté látky. Samozřejmě můžete upéct taky speciální domácí cukroví – třeba játrové nebo rybí sušenky. Mezi další klasické dárky patří pelíšek, misky, kartáče a další doplňky do domácnosti.

 

Ověřené tipy, jak o Vánocích potěšit kočku:

1) věnovat jí svou mimořádnou pozornost (hladit, mazlit, povídat si s ní),

2) chovat se podle kočičích pravidel (kočka smí dělat všechno, co chce, majitel jen to, co mu kočka dovolí),

3) nabízet jí nové impulsy ke hře (například honit se s ní po bytě),

4) vzdát se veškerých ambic na uklizený byt či dům, nechat ji skákat po nábytku, převracet květináče, brousit drápky o gauč,

5) koupit nerozbitné vánoční ozdoby, které hodně vydrží (ideálně plastové koule různých barev připomínající míčky),

6) obdivovat, jak elegantně „rozmístí“ ozdoby a dekorace po celém bytě,

7) nerušit ji, když se zrovna nechce mazlit, 

8) vytvořit maximálně bezpečné prostředí, kde nehrozí žádný konkurent ani jiné nebezpečí,

9) schovat před ní jedovaté rostliny (např. vánoční hvězdu a jmelí),

10) pravidelně ji odměňovat chutnými a voňavými pamlsky určenými pro kočky.

 

Co letos  „naježit“?

 

Krmení – chutné a zároveň kvalitní granule potěší každou kočku.

Dospělé kočky potřebují stravu, která jim poskytne vyvážené živiny potřebné k zajištění biologických funkcí, stavby těla, svalové hmoty, kvality srsti a imunitního systému.

Krmení je speciálně určeno pro snižování hmotnosti a pro kočky trpící cukrovkou. Pomáhá při glykémii u diabetických koček a snižuje riziko vzniku cukrovky. Je vyváženo tak, aby zajistilo dostatečný přísun živin s nižší spotřebou energie.

Kočky milují konzervy, vybírejte výrobky, které mají přírodní, hypoalergení a vysoce stravitelné složení.

Rovněž kapsičky dokážou obohatit jídelníček. A hlavně: většinou kočkám hodně chutnají, takže když přidáte trochu kapsičky na suché krmení, granulky tím ovoníte a rázem budou mnohem atraktivnější.

Pamlsky – jaké pamlsky hrají u koček prim?

Masové tyčky TOBBY se zeleninou (mrkev, červená řepa, špenát) jsou chutné a navíc mají ryze přírodní složení.

Přírodní masová pochoutka pro kočky Brit s mastnými kyselinami nejenže skvěle chutná, ale navíc i působí na lesk srsti.

Doplňky stravy – také doplňky stravy jsou pro zdraví a dobrou kondici důležité.

Tráva pro kočku napomáhá trávení a funguje jako prevence proti vzniku trichobezoárů. Po třech dnech začínají speciální semínka klíčit a jakmile tráva dosáhne 4-5 cm výšky, můžete ji servírovat.

Alavis PlaqueOff™ Cat je prostředek v péči o zuby a dásně koček. Významně omezuje zubní plak a zubní kámen a odstraňuje zápach z tlamy. Přípravek je ve formě prášku, a proto se lehce přidává do běžné potravy.

Čokoládová pasta Beaphar slouží k odstranění nahromaděných chlupů v trávicím traktu. Zabraňuje střevním problémům a stimuluje přírodní průchod spolknutých chlupů do žaludku a střev.

Důmyslné pomůcky – které věcičky vám usnadní soužití s vaší čtyřnohou kamarádkou?

Kočky si rády k hraní, spaní a broušení drápků vyberou místa poněkud nežádoucí. Pomocí výcvikového spreje se hračka, škrabadlo či pelíšek stane pro kočku atraktivní.

Patentované profesionální hrablo FURminator je určené na vyčesávání koček. Redukuje línání o více než 90%. Hodí se pro dlouhosrstá i krátkosrstá plemena. Rychle a snadno odstraňuje podsadu a uvolněné chlupy, pomáhá eliminovat tvorbu trichobezoárů.

Vybavení domácnosti – co pořídit, aby se u vás kočka cítila příjemně, zkrátka jako doma?

BECO misky jsou vyrobeny z přírodních rostlinných vláken bambusu a rýžových slupek, která jsou spojena pryskyřicí. To z nich dělá výrobek biologicky odbouratelný a absolutně bezpečný k životnímu prostředí. Jakmile je vyhodíte, rozloží se během 3-5 let na biologický odpad. Jsou ideální na krmivo, vodu i pamlsky.

Plyšovou kukaň s pěnovým polstrováním a odnímatelným polštářem si vaše kočička hned oblíbí. Navíc díky hezkému designu i příjemně doladí každý interiér.

Speciální závěsné odpočívadlo ocení teplomilné kočky především v zimním období.

 

 

Škrabadlo Pizzara uspokojí i ty nejnáročnější šelmy.

Pokud máte menší byt, vybírejte skladnější škrabadlo, svůj účel splní.

Síť pro kočky je skvělá ochranná pomůcka do domácnosti, která zajistí bezpečí v oknech i na balkónu.

A jak kočce zpříjemnit čekání na Ježíška? Pořiďte jí vlastní adventní kalendář!

Příště vám přineseme tipy na nejoblíbenější hračky a další vychytávky, které potěší každou kočku!