27.03.18 Zdraví a nemoci

Trávicí problémy

Žaludeční problémy se nevyhýbají ani kočkám. I v tomto případě platí, že lepší je dbát na prevenci a kočce podávat jen kvalitní krmivo.

Občasné zvracení u kočky je celkem běžná záležitost, čistí si tím žaludek od nestrávených granulí nebo spolknutých chlupů. Problém je to především u dlouhosrstých plemen. V tomto případě je vhodné volit krmivo, které pomáhá od vzniku tzv. trichobezoárů neboli chomáčků chlupů v žaludku. Pokud kočka zvrací více než třikrát do měsíce, je třeba zpozornit, může to signalizovat závažnější problémy s ledvinami nebo játry. Při častém zvracení je důležité zajít k veterináři, který provede vyšetření trávicího traktu a doporučí léčbu nebo speciální krmivo.

Změna by měla být postupná

Jestliže se zvracení objevuje po změně granulí, značí to, že kočce moc nesedí, nebo přechod na novou značku byl příliš rychlý. Ideální je postupná změna, kdy zvyšujete podíl nového krmiva a zároveň snižujte podíl původního. Může trvat i dva týdny. Aby byla kočka zdravá a v kondici, je důležité podávat jí kvalitní krmivo bez vysokého obsahu soli. Sůl kočkám sice chutná, ale nedělá dobře jejich žaludku a močovému ústrojí. U granulí je vhodné sledovat podíl bílkovin, ten by měl být nad 30 %.

Venkovní kočky pravidelně odčervujte

Pokud kočka zvrací, má křeče nebo je výrazně pohublá, může to i znamenat, že má v tenkém střevě tasemnici. Ta tělu odebírá živiny a kvůli toxičnosti negativně působí na fungování střev. Tasemnice se vyskytují především u koček s volným pohybem venku, které loví myši. Kočku je proto důležité minimálně dvakrát do roka odčervovat a chránit ji antiparazitárními přípravky před blechami (blechy totiž přenáší tasemnice).

Kdy s průjmem k veterináři?

K nepříjemným zažívacím potížím u kočky patří i průjem, který může být způsoben dietní chybou, zkaženým krmivem, změnou potravy, nebo i bakteriemi, viry či parazity. Při průjmu je vhodné nejprve nasadit kočce hladovka po dobu 12 až 24 hodin, poté kočce nabídnout lehce stravitelnou stravu a počkat, jestli se stav sám neupraví. Občasná řidší stolice nemusí znamenat nic vážného, jakmile je průjem řídký a vodnatý delší než jeden den, kočka kálí mimo svou toaletu, trus je zapáchající více než obvykle, obsahující tuk, hlen nebo krev, je na místě vyhledat veterináře. Jestliže kočka nezvrací, má chuť k jídlu, hraje si, nemusí se jednat o nic závažného. Když se však k průjmu přidá zvracení, horečka a kočka navíc málo pije, neměli byste s návštěvou veterináře otálet.

Foto: pixabay.com