02.11.07 Zdraví a nemoci

Vakcinace - očkování koťat a dospělých koček

Kotě si dokáže vytvořit dokonalou imunitu od stáří tří měsíců. S očkováním začínáme asi v 9 týdnech věku kotěte a přeočkování provádíme po dovršení stáří 12 týdnů , aby se vytvořila požadovaná imunita.

 

 

 

 

 

 

Základní vakcinační schéma koťat a dospělých koček

  •      9 týdnů věku - první očkování  
  •     12 týdnů věku - přeočkování   
  •      vždy po 1 roce - roční přeočkování 

 

Choroby, proti kterým se vakcinují kočky

Panleukopenie - kočičí mor 

Projevuje se nechutenstvím, zvýšenou teplotou, zvracením, průjmy, mohou se vyskytnou nervové příznaky, např. problémy s udržením rovovány, třes svaloviny. U dospělých koček může onemocnění způsobit potraty, porody mrtvých koťat, popř. sterilitu.

Kočičí rýma

Pod pojem kočičí rýmy, se zahrnuje infekce kalicivirem, herpesvirem, případně chlamydiózou. Toto onemocnění se vyskytuje i u koček chovaných pouze v domácnosti a je poměrně časté.  Onemocnění není smrtelné, ale má chronický charakter. I po vyléčení nemocného zvířete často zůstávají následky ve formě poškození nosní sliznice a každá banální infekce nebo zatížení vyvolává výtoky z nosu. Toulavé "uplakané" kočky jsou velmi často postižené právě tímto komplexem kočičí rýmy.

Leukóza - FeLV

Vakcinují se pouze kočky, které neprodělaly nebo neprodělávají toto onemocnění. Vzhledem k inkubační době, která může trvat i několik let, je nutné před první vakcinací provést test z krve. Vakcinaci provádíme nejdříve od 9 týdne stáří, přeočkování asi za 3 týdny. Dospělá zvířata se po první vakcinaci musí také přeočkovat za 3 týdny, a dále vždy po 1 roce již jen jednorázově. Onemocnění se přenáší slinami, močí a krví. Projevuje se anemií, ztrátou tělesné hmotnosti, průjmem, opakujícími se chronickými infekcemi. U koťat je to především slábnutí, zvýšenou tělesnou teplotou, žloutenkou atd.

Infekční peritonitis FIP

Očkovat proti FIP je možno jen kočky zcela zdravé, zkontrolované testem. Je vhodné preventivně vakcinovat již malá koťata do 16 týdnů stáří s přeočkováním za 3 - 4 týdny. Další revakcinace jsou jedenkrát ročně. Aplikace se provádí vkapáváním do nosu. Onemocnění se může projevovat tzv. mokrou formou, kdy dochází ke vzniku vazké tekutiny zejména v dutině břišní a dutině hrudní nebo  suchou formou, kdy dochází ke vzniku útvarů naplněných hnisem na orgánech dutiny břišní.

Dermatofytózy

Je to vakcinace proti mikrosporóze nebo trichofytóze. Při preventivním užití se každá vakcína samostatně aplikuje i revakcinuje. Nelze je spolu kombinovat. Vakcinace se provádí také léčebně, podle zjištěného původce, opět každá samostatně. Proti dermatofytům je vhodné očkovat hlavně dlouhosrsté kočky, protože v jejich srsti se téměř vždy nacházejí spory plísní. V případě oslabení jedince stresem, nemocí, březostí nebo porodem se kožní problémy projeví v plné šíři.

Vzteklina -  Rabies (Lyssa) - R

 

Je to smrtelné onemocnění přenosné na člověka. Příznaky vztekliny jsou velmi proměnlivé. Nemoc se přenáší slinami nakažených zvířat a manipulací s uhynulými těly. Projevuje se především jako zvýšená slinivost a agresivita, ztráta plachosti, ochrnutí a nemohoucnost. U psů je od vstupu ČR do EU očkování proti vzteklině povinné od dokončeného třetího měsíce věku s povinnou každoroční revakcinací.

 

Autor článku : MVDr. Barbara Lenská 

© 2005 VETCENTRUM Duchek s.r.o.

www.vetcentrum.cz