10.12.18 Aktuality

Vánoční nástrahy

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří hojnost jídla i pití. I když si přejete, aby si vaši čtyřnozí kamarádi užili sváteční hodování spolu s vámi, lidskými laskominami jim spíše uškodíte.

„Některé potraviny mohou být pro domácí mazlíčky doslova zabijácké,“ říká MVDr. Markéta Bosáková z Royal Canin a upřesňuje: „Například čokoláda obsahuje teobromin, který na rozdíl od člověka neumí zvíře rychle vylučovat z těla, a proto působí toxicky. Způsobuje zvracení, průjem, třes a může vést až k selhání ledvin. Hrozinky a hroznové víno způsobují nezávisle na dávce poškození ledvin a jater, makadamové ořechy vyvolávají zvracení, křeče a svalovou slabost, avokádo může způsobit zvracení a průjem a cibule, česnek nebo pažitka vyvolávají zažívací problémy.“

Neméně riskantní je dopřát domácím mazlíčkům zbytky od štědrovečerního stolu. Smažená a kořeněná jídla mohou způsobit zánět slinivky nebo poškodit ledviny příliš vysokým obsahem soli. Kosti z kapra se často zachytí v trávicím traktu a jejich odstranění je možné pouze v celkové anestezii. Cukroví způsobuje vzhledem k vysokému obsahu tuku a cukru zánět slinivky břišní, který se projevuje bolestivostí břicha, zvracením a průjmy. Slazené alkoholické nápoje jsou často pro zvířata chuťově atraktivní, ale hrozí nebezpečí otravy, která se projevuje poruchou koordinace, sliněním a křečemi.

Raději sáhněte po vhodných pochoutkách, kterými svého mazlíčka neohrozíte. Nezapomeňte však, že i zdravé pamlsky obsahují kalorie, a proto je nutné započítat je do denního energetického příjmu. Pamlsky by nikdy neměly tvořit více než 10 % denní krmné dávky. 

I výzdoba představuje nebezpečí

Vánoční dekorace, které dotváří a podtrhují kouzlo Vánoc, mohou být pro domácí mazlíčky také velice nebezpečné. Proto je třeba při výzdobě domácnosti, kterou sdílíte s čtyřnohým kamarádem, mít na zřeteli nejen výsledný efekt, ale hlavně bezpečnost.

Řetězy a lamety ze stromečku jsou pro domácí mazlíčky atraktivní hračkou, ale mohou se do nich snadno zamotat a zranit. Hrozí též jejich spolknutí, které může vést k ucpání trávicího traktu a neprůchodnosti střev. U elektrických světýlek je nebezpečí prokousnutí kabelů nebo žárovek a popálení elektrickým proudem. Všechny tyto dekorace je bezpečnější zavěšovat do vyšších pater, aby mohla zvířata pod stromečkem nerušeně odpočívat.

Skleněné ozdoby mohou při rozbití zvíře pořezat nebo při spolknutí střepů i vážně zranit. Vhodnější je zvolit plastové nebo dřevěné ozdoby. Velkým lákadlem jsou i čokoládové kolekce, které mohou domácí mazlíčci pozřít i s celofánovým obalem. A pokud se tak nestane, ohrozí jejich zdraví obsah čokolády nebo ořechů. Vánoční stromeček je pro většinu koček přitažlivým šplhadlem, a proto je dobré ho připevnit ke zdi nebo rámu dveří.