23.01.16 Péče

Venčení pejsků v zimě má svá pravidla

Pes žijící celoročně venku je lépe vybaven na to, aby se se sněhovou nadílkou a chladem vypořádal. Podmínkou je samozřejmě dobře zateplená bouda, která neprofukuje. Jinak je tomu u psů chovaných v bytě. Ti se na mrazivé počasí hůře adaptují, zažívají teplotní šoky a vlivem mrazu a nepříznivého počasí jsou více ohroženi nemocemi z prochladnutí. Jaký režim venčení je tedy přes zimu nejvhodnější?

Vyjít si ven na procházku z vyhřátého bytu do třeskutých mrazů je velký nápor nejen pro lidský organismus. Hůře ho snášejí i psi zvyklí žít se svým pánem v teple domova. Vycházkový režim by měl vždy zohledňovat aktuální počasí, snažte se tedy vždy vyhnout největšímu nečasu. Pokud mrzne, venčení absolvujte v ostřejším tempu a dohlédněte, aby pes nepostával na jednom místě, ale byl v čilém pohybu. Sníh sám o sobě psovi neuškodí, naopak – některá plemena, jako třeba lovečtí či severští psi, z něj budou nadšená. Horší už je pohyb na náledí, prosolených chodnících nebo za obzvláště tuhých přízemních mrazíků. Posypová sůl dává psím tlapkám hodně zabrat, zvláště jemné kůži mezi prsty. Vyplatí se před procházkou, ale i po ní tlapky ošetřit vazelínou nebo jakýmkoli hutným promašťujícím krémem. Po příchodu z venku je šetrně omyjte, osušte a taktéž promažte. Pozor! Nikdy je neomývejte příliš teplou vodou. Polštářky na tlapách jsou podchlazené a pro psího miláčka by to bylo bolestivé. Ideální je vlažná voda.

Vyčurat a zpátky domů

To, jak pejsek nízké teploty zvládá, se odvíjí od mnoha faktorů, například na jaké teploty jsou zvyklí, také od stáří, plemena či obvyklé pohybové aktivity. Třeba štěňata by v mrazech neměla být dlouho venku hlavně z toho důvodu, že ještě nemají vyvinuté plnohodnotné osrstění. V případech extrémních mrazů zkraťte délku pobytu venku na minimum a podřiďte ji účelu. Za zvážení stojí i psí oblečky. U některých psů se nejedná pouze o módní výstřelek, ale praktický doplněk z nutnosti, který udržuje záda a bedra v teple. Nejvíce ho využijí choulostivá plemena s nedostatečnou hustotou srsti. Bude-li přát počasí, ani v zimě se nemusíte vzdávat dlouhých procházek a výletů. Při delších výletech oceníte šikovné pomocníky, například tašky na nošení (Demeven.cz aj.), které se zvláště hodí na menší pejsky, když jim dojdou síly nebo závěje budou příliš vysoké.

Péče o kožíšek

Základní zimní péče zahrnuje pravidelné kartáčování a zastřihávání srsti, což je důležité zejména u dlouhosrstých plemen. Koupání v tomto ročním období veterináři příliš nedoporučují. Zkuste očistit pejskovi kožich napadlým sněhem a mějte po ruce ručník, kterým srst vytřete do sucha. Pokud už hygiena musí být, koupání naplánujte na večerní hodiny a s pejskem nechoďte ven dřív než po 10 hodinách od koupele.