Veterinární poradna

Olga Hofmanová | 25.08.14

Dobrý den ,potřebovala bych poradit jaké granule dát feně která je březí.Děkuji Hofmanová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nejlépe granule určené přímo pro březí a kojící feny. Nevím na jaké granule byla fena do teď zvyklá... volila bych pokud možno stejnou značku. Nevím jaké plemeno je vaše fenka? Není jednoduché z takto stručného popisu poradit konkrétní granule.
S pozdravem MVDr. Valešová

Jana Balcarová | 22.08.14

Dobrý den, NO 6let od mala dysplazie a v 1 roce vyhřezlé obě plotýnky, což je stále vidět na hřbetu. . . . začala mu lehce vynechávat zadní pravá a padá, a mám pocit, že má i problém s rovnováhou. Když spadne, nic ho nebolí. . . . Byli jsme na veterině a doporučení bylo šetřit a změnit Alavis na Alavis 5. Jak prosím řešit?

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, v prvé řadě doporučuji udělat RTG vyšetření páteře a kyčlí (aby se zjistil momentální stav) - může se jednat o postupující degenerativní onemocnění páteře či kloubu, nebo \"jen\" o zánět, či o vyhřezlou ploténku.... Pokud to nechce Váš veterinární lékař řešit, doporučuji vyhledat jiného.
S pozdravem MVDr. Valešová

Eva Zmatliková | 21.08.14

Dobrý den, mám pejska ,který je z ulice. Byl nalezen v hrozném stavu se slepenou srstí a zhnisanou kůží pod ní a to se podepsalo na jeho zdraví. Nedalo se ani určit věk a je to asi kříženec jorkšíra se shih-tzu. Máme ho doma 6 let. Měl zhnisané oči, tak špatně vidí a musí užívat kapky. Pak měl problémy s řitními žlázkami a musel se odoperovat a vykastrovat. Pak se to konečně zlepšilo. Pak se zjistil kuschingův syndrom, tak bere léky a ještě má nedomykavou chlopeň, takže další léky. Na jednoho malého pejska, který byl v tak hrozném stavu a konečně má 6 let slušný domov, péči a lásku až dost. Jenže ani teď mu osud nepřeje. Začal být unavený a málo jíst a začal se klepat . Zjistilo se po odběru krve že mu fungují ledviny na 30 procent. Dostal dietu, antibiotika a Pakit na podporu ledvinové funkce a má hodně pít. Chtěla bych se Vás zeptat jestli se nedá udělat ještě něco víc a jestli je nějaká šance, že pejsek ještě nějakou dobu bude žít a nebo mu zbývá jen pár dní. Na veterině jsem se nic nedozvěděla. Moc děkuji za odpověď Eva

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, šance je vždy, ale nemohu ani hádat jak to bude v případě Vašeho pejska - nevím jaké má přesně výsledky testů krve, UZ vyšetření ledvin apod.
S pozravem MVDr. Valešová

Lucie Mockovčiaková | 19.08.14

Dobrý den, mám ročního perského kocoura a před 3 měsíci se mu na ocasu vytvořilo místo, kde má mastné chlupy a které se stále zvětšuje (nejde umýt). Chtěla bych se zeptat co to může být a jak by se to dalo léčit. Předem děkuji.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, může jít o nadměrnou sekreci mazové žlázy (někdy je potřeba chirurgické odstranění). Mohl se poranit a v místě poranění vznikl zánět atp. Pokud se jeho stav nezlepší doporučuji navštívit veterinárního lékaře.
S pozdravem MVDr. Valešová

Karel Suchý | 17.08.14

Dobrý den,máme tříletou fenku německého pinče,měla bych dotaz ohledně hárání. Hárala ke konci května ,takže by měla hárat až v listopadu. Začátkem srpna jsem spozorovala,že se často olizuje po třech dnech,jsem si všimla červených kapiček-jeví se to jako hárání:( Před týdnem jsme byli u dcery mají 2 krátkosrsté kolie,které zrovna háraly,je možné ,že to mělo vliv,když jsme přijeli domů hrozně nás očuchávala a do týdne začla hárat,je to divné ale není to možné.Vím že když hárá jedna fenka,tak ta druhá se může přidat,ale takhle na dálku ...Nebo na to můžou mít vliv mléčné výrobky? Děkuji moc za informace s pozdravem Suchá J.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, zdá se mi dost nepravděpodobné, že by začala hárat tahle \"na dálku\" jak píšete. Mléčné výrobky na to určitě vliv nemají. Pokud výtok stále trvá doporučuji Vám navštívit vet. lékaře - může se jednat o zánět čí pohmoždění močového měchýře, dělohy a pod. Rozhodně je jako příčina výtoku (červených kapiček) hárání dost nepravděpodobné.
S pozdravem MVDr. Valešová

Alena Vávrová | 14.08.14

Dobrý den ,pořídily jsme si kočičku na dvůr narodila se 10,6,2014.Nevím kdy jí odčervit ,dat spot proti blechám a kdy dát prášek proti početí a kdy nechat očkovat a kdy kastrovat.Smí kočka sojové mléko ?Děkuji za odpovědˇ.Vávrová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, odčervovat můžete od 6ti týdnů věku (minimálně 3x po 14 dnech), spot on můžete dát teď, prášek proti početí Vám zásadně nedoporučuji dávat!!! Je to lidská antikoncepce a může vyvolat potrat, následný zánět dělohy, sepsi a smrt kočky!!! Pokud nechcete koťata nechte kočičku vykastrovat cca ve stáří 6ti měsíců. Očkovat můžete již nyní. Nevidím důvod proč by nemohla sojové mléko, ale určitě jí to nenahradí živiny, které přijme z živočišného mléka.
S pozdravem MVDr. Valešová

Lenka Heryánová | 14.08.14

Dobrý den přeji, prosím o radu ohledně slovenské čuvače , potřebuji nějaký dobrý a spolehlivý hřeben na jeho srst, potřebujeme ho pořádně vyčesat a také okoupat, zda by jste mi mohli poradit i ohledně šamponu a kondicionéru na ten jeho chlupatý kožíšek s dlouhýma chlupama. Děkuji moc. S pozdravem Heryánová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, to je otázky spíše pro nějaký psí salon než pro mě. Šampón bych volila (pokud nemá žádné problémy se srstí) obyčejný - např. nerzol (obsahuje norkový olej pro zjemnění srsti) a s hřebenem Vám určitě rádi poradí v kterékoli prodejně s tímto sortimentem (mají i zpětnou vazbu od zákazníků)
S pozdravem MVDr. Valešová

Hana Chlebounová | 08.08.14

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu koupat dvouměsíční štěně maltézského psíka. Prý by se to nemělo, aby srst zůstala rovná a nezkroutila se. Děkuji za odpověď. S pozdravem Hana Chlebounová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud není vážný důvod ke koupání (špinavý apod.) zbytečně bych ho nekoupala. Ale nemyslím, že by se mu kvůli vykoupání zkroutila srst.
S pozdravem MVDr. Valešová

Veronika Samseli | 07.08.14

Dobrý den, které granule jsou nejlepší pro vysloužilého chrta - 6 let, problémy se zuby a nadýmáním. Děkuji Veronika Samseli

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, volila bych granule pro citlivé zažívání - např. Eminent senzitive, Brit care apod. a pokud má problémy se zuby můžete granule namáčet. Další volbou je vařená domácí strava obohacená o vitamínové přípravky.
S pozdravem MVDr. Valešová

Jana Kolářová | 04.08.14

Dobrý den, mám fenku - Kavalír king charles španěl - je jí 6,5 roku a je čerstvě po kastraci. Samozřejmě jako všichni Kavalíři má sklony k nadváze a vadu srdce. Zatím nebere žádné léky. Občas se jí objeví v srsti boláky velikosti cca 5-ti koruny. Jaké krmení-granule byste pro tuto \"fešandu\" doporučili a jaké dávkování. Aby se jí udržela váha a neměla problémy s boláky na kůži? Zatím krmíme Pro-plan Light a Royal Canin-kavalír. Docela jí chutná i Guabi-Natural-Light.Děkuji. Jana Kolářová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud má dostatečný pohyb nevidím důvod dávat light granule. Co se týká boláků v srsti - může se jedna o alergii na krmivo (granule, pamslky...), může se jedna i o parazitární onemocnění kůže (které může přejít v bakteriální infekci) atp. Doporučuji nasadit hypoalergenní granule (např. brit care jehněčí s rýží nebo losos s bramborem atp.). Minimálně 14 musí dostávat jen tyto jedny hypoargenní granule a k tomu nic víc!!! žádné pamlsky a pod. Pokud se boláky nebudou již objevovat můžete postupně přidávat další složky potravy a čekat na reakci. Pokud však se při krmení hypoaler. krmivem budou boláky dále tvořit navštivte svého veterinárního lékaře, který provede potřebná vyšetření.
S pozdravem MVDr. Valešová