Veterinární poradna

Jana Žigová | 26.06.14

Dobrý den,prosím Vás je možné používat kočičí antiparazitní šampon na psa ? Vím, že obráceně (psí na kočku) je to v určitých přípravcích nemožné(hrozí smrt kočky).Děkuji za odpověď. S pozdravem Jana

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, v případě antiparazitárních přípravků, tedy i šampónů se přísně řiďte informací na příbalovém letáku nebo na obale přípravku. Pokud není doporučeno použití pro psa tak ho nepoužívejte.
S pozdravem MVDr. Puturková

Jitka Homoláčová | 23.06.14

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co použít na rozškrábaný (do živé tkáně)flek na krku ročního kocoura. Důvodem je svědivé místo po vytrženém klíštěti. Je to v místě pod krkem, kam není možné dát límec ani jiný krycí obvaz. Děkuji Jitka Homoláčová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud se rozškrábané místo místo objevilo po vytržení klíštěte doporučuji navštívit veterinárního lékaře, aby místo vyčistil (pravděpodobně zůstala hlavička) a dle potřeby nasadil místní nebo celková antibiotika!
S pozdravem MVDr. Puturková

Anna Urbanová | 18.06.14

Dobrý den, prosím o radu mám cotona de Tualér 5letou fenku poslední dobou se jí zabarvila srst hnědočerveně na packách kolem tlamičky a zedečku nikdo mě nedokáže odpovědět,papká proplan není v něm moc karotenu ?Nevím zda nemam vybrat jiné krmivo. Děkuji Urbanová Anna

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, máte pravdu. V granulích Proplan je více betakarotenu, proto se srst Vaší fenky zbarvuje. Doporučuji změnit granule (např. Brit care, natural aj.) a sledovat zda zbarvení začne mizet (samozřejmě to nějakou chvíli potrvá). Pokud by změna granulí nepomohla a začali se objevovat i jiné příznaky (svědění, zarudnutí, neklid, vypadávání srsti) navštivte svého veterinárního lékaře.
S pozdravem MVDr. Puturková

Iveta Němcová | 11.06.14

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jaký přípravek Alavis by byl nejvhodnější k užívání,když mám malou jorkšírku 1,7kg,věk 5 let a od malička má zjištěnou luxaci pately a podle veterináře už má i na jedné noze ploché koleno. Nyní už nějaký čas užívá Alavis Celadrin,tak jestli můžeme jí ponechat nebo zvolit jiný,účinnější? Nekulhá,ani nenadzvedává nožku,ale lupe jí v nich. Před třemi roky byla pouze na odstranění tříselné kýly, příp. na odstranění zubního kamene. Fenečka má nemoc jater, má jaterní dietu (Hepatic). Děkuji moc za Váš názor, příp. i sdělení doporučeného dávkování. Iveta Němcová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, tyto přípravky jsou vesměs všechny stejné. Alavis celadrin pomáhá mimo jiné i proti bolesti způsobené kloubním onemocněním. Osobně Vám doporučuji nechat pejska operovat, teď sice žádné problémy nemá, ale čím bude starší tím to bude horší. A čím déle to budete odkládat, tím jsou vyšší rizika při anestezii.
S pozdravem MVDr. Puturková

Jaroslav Stonawski | 08.06.14

Dobrý den, chci se zepta: Máme 6ti letou fenku pitbulla, má mírnou nadváhu. Objednala jsem jí light krmivo od Acany. Můžete mi prosím sdělit, zda je toto krmivo vhodné a jak fenku krmit? Je zvyklá dostávat 2x denně, ráno a večer kolem 18h. Je málo aktivní, v zimě se klepe zimou a v horku si lehá a nechce chodit. Akčnější je po ránu a nebo až večer, když není horko. Moc děkuji, Jana

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den. Obecně se doporučuje krmit jednou denně, ale pokud je 6 let zvyklá 2x denně tak s tím pokračujte. Granule dávkujte přesně podle návodu na obale granulí a víc nedávejte. Nedávejte ale ani jiné krmivo (rohlíky, piškoty a pod.). Nejlepší co Vám mohu poradit je začít POMALU zvyšovat zátěž (procházky POMALU prodlužovat a přidávat na tempu). K otázce jaké přesně krmivo (zda acana light) nemohu odpovědět, protože neznám celkový zdravotní stav pejska, nevím zda nebere léky (prednison a pod.), proto Vám doporučuji navštívit Vašeho ošetřujícího vet. lékaře a konzultovat to s ním.
S pozdravem MVDr. Puturková

Markéta Kroniková | 03.06.14

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli je možné, že z krmiva má můj pes lupy. Četla jsem na stránce krmení. Cz článek Jak správně vybrat krmení pro psa a tam je napsáno, že by se strava měla vyměnit. Taky nemá tmavou stolici jak je tam napsáno. Nechci, abych jí zanedbala tak raději píšu o radu. Krmim psa "Purina dog chow puppy large breed" (velmi zřídka dostane konzervu s chlebem nebo s těstovinami) je nám už 14 měsíců a nevím jestli jí můžu ještě krmit krmivem pro štěňata. Jestli to není tím, že by měla dostávat už pro dospělý. ? Děkuji Markéta

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nepíšete jaké plemeno pejska máte, ale obecně lze říci,že psi dospívají cca ve 2 letech. Proto můžete s krmením granulí pro štěňata nadále pokračovat. Pokud má pejsek lupy od začátku krmení těmito granulemi, doporučuji změnit postupně granule (ne naráz - riziko vzniku průjmů) na jiné, hypoalegenní(např. Brit care jehněčí s rýží apod.). Pokud i po změně granulí budou potíže přetrvávat, doporučuji navštívit veterinárního lékaře, aby vyloučil ostatní onemocnění (parazity, alergie, metabolické onemocnění) a zvážit zda jste neměnila např. šampón apod.
S pozdravem MVDr. Puturková

Jana Citová | 24.05.14

Dobrý den.Prosím od kolika týdnů štšně se může stříkat sprjem Antiparazitním- Bolfo děkuji Jana

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, od výrobce nejsou v příbalové informaci uvedena žádná omezení. Osobně bych doporučila stříkat tímto sprejem nejdříve od 4 týdnů.
S pozdravem MVDr. Puturková

Michala El emam | 20.05.14

Dobry den chtela jsem se zeptat mam 3leteho pitbula albina ktereho krmim granulema znacky Calibra ..v posledni dobe ma podrazdenou kuzi kterou si umi rozskrabat i do krve ..myslite je to krmenim nebo sezonou ..poradte prosim nejakou alternativu predem dekuji za odpoved Michala Elimam

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, asi Vás nepotěším, ale jediné co Vám mohu poradit je navštívit Vašeho veterinárního lékaře. Její problémy mohou být způsobeny krmením (ale v tom případě by se drbala stále), nebo mohou být způsobeny onemocněním (např. parazité - demodex /trudník psí parazitující hlavně na hlavě a končetínách/, různé alergie, systémová onemocnění atp.)
S pozdravem MVDr. Puturková

Jana Hrazdirová | 18.05.14

Dobrý den, vybírám ochranu proti klíšťatům. V nabídce obchodu mne zaujala nabídka obojků a spot-on výrobků. Je možné použít obojek beaphar pro kočky pro naši malou russličku? Ten pro psy je příliš velký. Fenka má rok a půl, váží kolem pěti kg. Chodí často na procházky, klíšťata nás dost trápí. Existuje i něco s dobrým, ale i bezpečným účinkem? Máme dát přednost spot-onu?

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, já osobně mohu doporučit obojky scalibor. Dávám je svému psovi i ostatním v mém okolí a všichni jsou spokojeni. Spot on je také účinný, ale pozor pokud se Vaše fenka ráda koupe (nebo ji Vy častěji koupete) spot on ztrácí účinek... navíc spot on je účinný cca 2 měsíce na blechy a 3 týdny na klíšťata. Obojek účinkuje 6-9 měsíců (dle výrobce) a s obojkem se můžou koupat jak chtějí... obojek určený pro kočky bych nedoporučila.
S pozdravem MVDr. Puturková

Martina Macečková | 18.05.14

Dobrý den, jakou má expirační dobu krmivo Josera Kids ? Zdá se 15 kg dost ale beru taky ekonomické hledisko.Máme Mopse kterého jsme koupili ( má 2 měsíce a je zvyklý na Joseru ¨zatím Family Puppy a začne Kids).

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, na tento dotaz nejsem schopna odpovědět. Ale nemusíte se bát, že by jste ho nestihl spotřebovat...
S pozdravem MVDr. Puturková