Veterinární poradna

Pavla Pajer | 05.08.13

Dobry den, muze byt preprava letadlem pro desetileteho pejska riskantni a zdravi nebezpecna? Stehuji se do zahranici, pejsek je zvykly na rodice, u kterych ma perfektni podminky a je tam zvykly mozna vic nez u me, ale je pro me hrozne tezke nevzit ho s sebou. Dekuji, Pavla S.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nevím jaké je Váš pejsek plemeno, ale pokud se jedná o pejska středního a většího vzrůstu, mohl by pro něj být stres z letadla opravdu škodlivý. Pokud je zvyklý spíše na Vaše rodiče, doporučuji ho nechat v klidu u nich.
S pozdravem MVDr. Markéta Puturková

Martina Bratrů | 01.08.13

Dobrý den,mám čtyřletého Yorkširka, který si často liže přední pacičky až je má celé mokré. Vždycky mu kontroluji danou pacičku, ale nikdy nic nedajdu. Co by to mohlo být? Děkuji za odpověď.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, důvodů proč si Váš pejsek líže přední pacičky může být celá řada. Může se jednat o normální chování (čištění srsti). Pokud si je pejsek líže hodně intenzivně o "okusuje" si je, může se jednat o projev bolesti (bolesti kloubních spojení, častěji u rostoucích mladých psů). Pokud po olizování vznikají oděrky, strupy nebo je to až do "masa" může se jednat o parazitární, popřípadě přidružené bakteriální onemocnění (v tomto případě doporučuji navštívit vet. lékaře, který udělá potřebná vyšetření). S pozdravem MVDr. Puturková

František Minář | 30.07.13

Dobrý den, máme doma fenku německého ovčáka, je jí 6 a půl roku. Od malička krmíme granulemi, převážně značky Bosch. Teď jsem se doslechla o značce Fitmin a chtěla jsem porovnat složení těchto dvou značek,ale moc se neorientuji. Proto bych vás moc chtěla poprosit o radu,které z těchto granulí jsou kvalitnější, případně zda byste nám doporučila nějakou kvalitnější značku. Děkuji, Minářová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud bych si já osobně měla vybrat mezi těmito dvěma značkami, volila bych určitě fitmin. Krmivo Bosch není dle mého názoru a zkušeností moc kvalitní... Já osobně mám zkušenosti s granulemi Natural (výborná kvalita, ale dražší), Brit Care (pro alergické a citlivé psi) a Eminent (levnější, průměrná kvalita). Co Vám mohu ještě doporučit je podávání kloubního doplňku (po poradě s Vaším veterinárním lékařem), protože plemeno Něm. ovč. má často ve starším věku problémy s klouby a tímto jim částečně lze předejít.
S pozdravem MVDr. Markéta Puturková

Hana Okrouhlíková | 01.07.13

Dobrý den, dcera má 4 letého vlčáka, kterého krmí granulemi. Nejdříve mu dávala granule BRIT, ale mě průjem. Pak přešla na RC pro vlčáky, ale teď zase trpí zácpou. Prosím o radu čím má krmit. Děkuji Okrouhlíková

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, na Vaši otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Každému pejskovi vyhovují jiné granule, ba některým pejsků nejvíce vyhovuje vařená strava (maso+kolínka+vit. premix) Z vlastní zkušenosti Vám mohu doporučit Eminent sensitive, nebo brit care. Trochu dražší ale také výborné jsou Guabi natural.
S pozdravem MVDr. Puturková

Zuzana Matiašková | 30.06.13

Dobrý den, možná to není )plně k tématu, ale chtěla jsem se zeptat. Mám Jack Russla (není čistokrevný, ale výčkově odpovídá) a chodíváme běhat. Je mu rok a půl a proto jsem se chtěla zeptat, jestli mu nějak neublížím, když s ním budu chodívat třeba na brusle. Jestli to pro něj nebude moc veká zátěž když je tak malý..? Předem děkuji Zuzka M.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud na těch bruslích nechcete denně ujet 30km tak to pro něj zátěž jistě nebude. Sama musíte vypozorovat jakou zátěž Váš pejsek ještě zvládá a jakou již ne (záleží také na jeho trénovanosti). Hlavně bych se soustředila na počasí při Vaší "vycházce na bruslích".... v parných letních dnech zátěž omezit (to však platí i pro lidi)
S pozdravem MVDr. Puturková

JANA BOŽIKOVÁ | 26.06.13

Dobrý den,mám bearded collii,měla kašel .1 veter. antb a běžný kašel,2 veter. léky na průdušky, že je to hrtan a průdušky, léky nepomohli,3 veter.voda na srdíčku, léky nepomohli,peš kašlal stále.již to je asi 4 měsíce,co pes kašle celé 4 měsíce byl různě léčen,vždy kašle při změně počasí,když se ochladí,zlepšilo se to v tom , že nekašle celý den ale třeba 2x zakašle během 2 dnů, nejčastěji večer při klidu, když spí. je jí 12 let.jinak aktivní, čilá,věčně hladová,vyskočí 1,5 metru bez problému,žádné věkové rozdíly při aktivitě se psy 5 leté a mladší.dovádí jak mladice. odčervení, očkování, vše co má mít, krmení proplan nebo eukanuba někdy střídavé ale ne každý den spíše měsíce. začala kašlat asi v listopadu ted už minimálněpo 2 dnech prosím zda je ještě jiný důvod možný, proč ten kašel nevymizí úplně. děkuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, na tohle je těžké odpovědět... Na každý pád bych já osobně udělala rentgen plic a srdce, sonografické vyšetření srdce a odběr krve. Po té co bych vyloučila infekci (z krve), dalo by se usuzovat na onemocnění srdce (tak záleží jaké léky a v jakém množství Vám dali - když se dá malá dávka tak nepomohou...), dále by se mohlo jednat o ASTMA bronchiale (vyvolané alergií - na roztoče, plísně...) Nenapsal jste jaké vyšetření bylo děláno, ani jestli něco vykašlává, nebo se jedná o suchý kašel... Dále nevím jakou má Vás pejsek konstituci - obezita může být také příčinou kašle. Samozřejmě se může jednat i o vážnější onemocnění - např. karcinom plic, ale s tím Vás nebudu strašit. Držím pěsti.
S pozdravem MVDr. Puturková

Renata Lukešová | 11.06.13

Dobrý den.Máme doma německého ovčáka-7let kterému byla zjištěna před rokem alergie na mléko,soju,vejce a roztoče.je na granulích acana lamb.nyní se začíná znovu škrábat,vykusuje si na ocase chlupy do krve a objevuje se nová zarudlá místa na kuži.mužete mi poradit jiné granule?Moc děkuji.Hezký den.R.L

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, vyzkoušejte Brit care (buď jehně s rýží, nebo lososa). Pokud by i tyto granule dělali problém, tak bych doporučila vařenou stravu doplněnou vitamíny a minerály... Popřípadě vyšetřit Vašeho pejska na další případné nemoci (parazity - demodex atp., autoimunitní onemocnění, štítnou žlázu)
S pozdravem MVDr. Puturková

Jitka Fantová | 13.05.13

Dobrý den, máme jeden problém. Doma máme 2 kocoury a teď 8-měsíční kočku. Všichni jsou kastrovaní. S kocoury problém není, jen kočka chodí někdy čůrat na předložky do koupelny. Ale jinak také využívá kočkolit. Nevíme, co ji k tomu vede a jak tomu předejít. Jinak nikde po domě nečůrá, jen v těch koupelnách na předložky. Už jsme zkoušeli vymáchat čumáček, vykázat do sklepa, ale nic. Stále je dokola peru, je možnost nějakého přípravku, který by ji odradil? Děkuji a přeji pěkný den Jitka F.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, jediné co Vám mohu doporučit, je vyzkoušet různé "odpuzovací spreje" pro kočky (např. Beap. cat STOP-it-CAT odpuzovač 100ml). Kočičky bohužel oproti psům nelze jednoduše odnaučit nežádoucímu chování, kočky jsou osobnosti a nerady se podřizují... Přeji Vám hodně štěstí.
S pozdravem MVDr. Puturková

Zuzana Březovská | 20.04.13

Dobrý den,před 2 dny jsem si přivezla 2 měsíčního pejska.Zadečkem se otírá o zem a všimla jsem si,že ho má i vyboulený.17.4 byl na odčerveni,může to s tim mit nějakou souvislost nebo je to nějaká jiná příčina?Děkuji za odpověď.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, Váš pejsek může být začervený (doporučuji zopakovat odčervení min. ještě dvakrát po 14 dnech) nebo může mít problémy s análními žlázkami. Doporučuji navštívit veterinárního lékaře, který pejska vyšetří.
S pozdravem MVDr. Markéta Puturková

Renáta Šimčíková | 07.04.13

Dobrý den! Prosím o radu! Pes mého syna stáří 19 měsíců Kanárská doga má od mala problémy se stolicí a nemůže přibrat. Soušeli jsme již více druhů granulí, ale stále nenarazili na nějaké, které by mu sedli. Vypadá podvýživeně i když má misku stále plnou, aby si mohl vzít kdykoli bude mít huť. Takže hlady určitě netrpí.Také hodně trpí plynatostí. Děkuji za odověď.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nevím jaké problémy se stolicí myslíte - zácpu, průjmy?? Pokud nepřibírá po granulích (nevím, které jste krmili) tak můžete zkusit vařenou stravu (např. kuřecí s těstovinami a pod.). Co se týká granulí zkusili jste Natural? Další věcí je zda pravidelně odčervujete, zda se nejedná o jiné onemocnění (např. onem. štítné žlázy, slinivky apod.) Jediné co Vám mohu doporučit je navštívit vašeho veterinárního lékaře.
S pozdravem MVDr. Markéta Puturková