Veterinární poradna

Milan Žižlavský | 06.04.13

Dobrý den,jaký přípravek použít na blechy a klíštata na německého vlčího špice.děkuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, to záleží co preferujete. Jestli se v létě hodně koupe, doporučuji Vám obojek (osobně mám nejlepší zkušenost s obojkem Scalibor - je nesmradlavý a vydrží celou sezónu). Pokud není na obojky zvyklý, pak je vhodnější spot-on.
S pozdravem MVDr. Markéta Puturková

Dagmar Boučková | 28.03.13

Dobrý den,pořídila jsem si štěnátko bolonského psíka.Dočetla jsem se,že bývají alergický na kuřecí maso.Doporučíte mi prosím nějaké vhodné granule?Za jak dlouho se u psa objeví alergická reakce po požití alergenu?Za odpověd předem děkuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nevím kdo Vám toto moudro řekl, ale já to slyším poprvé. To jsou psi alergičtí na kuřecí je obecně proto, že je to nejčastější složka potravy, kterou dostávají. Pokud nemá žádné kožní a zažívací potíže, můžete dávat cokoliv. Jinak Vám mohu doporučit hypoalergení granule (např. Brit Care - jehněčí s rýží, nebo losos s bramborem, nebo Eminent ....)
S pozdravem MVDr. Markéta Puturková

Jana Meixnerová | 26.03.13

Dobrý den. Mám 4 letého labradora. Když sedí nebo stojí, třesou se mu přední nohy. Myslíte, že by mu pomohl přípravek na klouby? A jaký zvolit? Děkuji za odpověď.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, tento problém by bylo lepší konzultovat s veterinárním lékařem, popř. udělat rentgenové vyšetření, které odhalí, jaký má Váš pejsek přesně problém a podle toho zvolit vhodnou léčbu. Přípravkem na klouby nic nezkazíte, ale myslím, že je lepší vědět na co přesně cílit léčbu než je dávat na slepo.
S pozdravem MVDr. Puturková

Pavel Hoyer | 19.03.13

Mám kočku-13letou-v posledních cca.14dnech však už není taková dračice..naopak je velice hodňoučká-poddaná,přítulná ještě víc než bejvala-vidím že se mění...někdy sotva vyskočí na stoleček,ke mě na postel,apod.Co zvládala před 2-3týdny je nyní pro ní těžší.Je to věkem či se mám obávat že se děje něco spíše-zdravotního stavu?Děkuji za odpověď.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, 13 let je hezký věk, ale kočky se dožívají běžně 17ti let. Pokud je změna jejího stavu tak náhlá, méně žere, více či méně pije doporučuji Vám co nejdříve navštívit veterinárního lékaře.
S pozdravem MVDr. Puturková

Jarmila Veselá | 17.03.13

Dobrý den, prosím o doporučení vhodných granulí pro kastrovanou fenku cca 10 let starou, náchylnou k průjmovým onemocněním. Teď po antibiotikách veterinář doporučil probiotika. Existují granule s nimi? Děkuji.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nevím o žádných granulích přímo s probiotiky. Co se týká granulí pro Vaší fenku - nevím z jaké příčiny má Vaše fenka průjmy (čím krmíte teď, jestli jen granule nebo i konzervy, pamlsky a pod...) Můžete zkusit dietu Trovet HLD nebo z běžných granulí např. Brit Care, Eminent Lamb/Rice.
S pozdravem MVDr. Puturková

Magdalena Placrová | 16.03.13

Dobrý den, můžete mi doporučit granule pro 2 letého labradora.Nyní byla zjištěna výrazná hypofunkce slinivky. děkuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, mohu Vám doporučit granule Trovet HLD, nebo jiné granule se sníženým obsahem tuku.
S pozdravem MVDr. Puturková

Ivona Lencová | 14.03.13

dobrý den ráda bych se zeptala, zda obojek proti parazitům Bolfo dostatečně ochrání mého 8měsíčního Kavalírka proti blechám a klíšťatům, kdy ho máme začít používat a na jak dlouho vydrží. Děkuji a přeji pěkný den. I.L.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nelze říci, zda tento obojek ochrání zrovna vašeho Kavalíra. Bolfo je ve většině případů dobře účinný. Doporučuji Vám ho začít používat v dubnu, resp. když se začnou objevovat klíšťata. Účinnost proti klíšťatům 10 týdnů, proti blechám 5 měsíců.
S pozdravem Puturková

Hedvika Menhardová | 06.03.13

Dobrý den, náš kocour (5 let, cca 8 kg, kříženec Britské modré, kastrát) chovaný pouze v bytě nyní prodělal druhý zánět močových cest. V současnosti dobírá antibiotika. Veterinář nám říkal, že máme alespoň na 3 měsíce nasadit speciální dietní krmení a pak jít na testy moči a poté se uvidí. Můžete mi prosím doporučit, jaké krmení koupit? Děkuji Menhardová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, ze zkušenosti Vám mohu doporučit granule Trovet nebo Hill´s diety dle indikace. Nevím co přesně bylo kocourkovi, zda měl v močovém měchýři struvity, oxaláty atp. (kamínky) nebo zda měl jen zánět (jen močový měchýř nebo i ledviny?). U každého krmiva je přesně uvedeno jaká je jeho indikace.
S pozdravem MVDr. Puturková

Markéta Žáčková | 26.02.13

Dobrý den, máme ani ne roční fenku Kavalíra King Charlese Španěla. Absolvovali s ní výcvik a je tedy velmi poslušná, ale i přesto rozmazlená. To by nám ani nevadilo, je to mazlík, ale máme problém. Když odejdeme z domu, tak nám kouše dřevěné venkovní dveře a rozháže pelíšek naší starší feně. Když jsme doma, nic takového se neděje. Zkoušeli jsme dveře oblepit páskou, ale tu strhla a kousala dál. Potom jsme dveře nastříkali přípravkem proti okusu, ale ani to jí nezabránilo. Nyní jsou dveře natřené pálivou paprikou, ale myslím, že ta to taky nevytrhne (ještě doma sama s paprikou nebyla, tak nevím). Prosila bych o radu, protože my už si rady nevíme a za chvíli se dveřma prokouše až na ulici. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Sedláčková.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, bohužel Vás asi nepotěším, ale žádný universální recept na tento problém není. Jediné co Vám mohu poradit je, aby jste se fence více věnovali, a pokud zase něco rozkouše tak ji pokárali a nevěnovali jí moc pozornosti, kterou ona si tímto vynucuje. Jestliže Vás "histericky" vítá když přijdete z práce, tak jí ignorujte, a pohlaďte jí až se uklidní (i to by mohlo pomoci k odbourání sociální anxiety - strachu z odloučení, díky kterému se pak tahle chová) Ale je ještě mladá, tak máte velkou šanci jí to odnaučit.
Držím pěsti, s pozdravem MVDr. Puturková

Alena Zíková | 12.02.13

Dobrý den, mám 2 letého bílého bulteriera. Asi před rokem jsme zjistili že má alergii na kuřecí maso. Měl po něm průjem a na těle se mu dělali pupínky a strupy. Začali jsme mu kupovat granule pro citlivé zažívání a citlivou kůži. Všchno se srovnalo. Teď se mu ale zase začali dělat červené boláky, které se mění ve strupy.Má je spíše na čumáku. Občas se mu nějaký objeví i na těle. Nevím co s tím. Poradíte? Navíc si i docela líže packy. Nevím jestli si je jen myje, ale má na packách občas zarudlá místa. Děkuji za rady a odpověď. Alena

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, podle Vašeho popisu se může opravdu jednat o alergii na krmivo. Alergie na krmivo se nikdy netýká jen jedné složky /ve vašem případě může mít Váš pejsek alergii na cokoliv co dostává - pamlsky, mléčné výrobky atd.) Nasadila bych hypoalergenní dietu (granule nebo vařenou) Pokud má boláky měnící se na strupy a okolí je zarudlé (zánět), doporučuji navštívit veterinárního lékaře, který posoudí zda jsou nutná antibiotika nebo jiné léky. Může se ale jednat také o parazitární onemocnění (blechy, svrab, demodikóza atp.). Pokud má i lysá místa (na čumáku, hlavně a pod) a celkově se hodně drbe může to být ta demodikóza - tuto diagnózu musí potvrdit veterinář.
S pozdravem MVDr. Puturková