Veterinární poradna

Renata Vacková | 06.07.16

Dobrý den, mám 15 měsíců starého psa zlatého retrievera a posledních několik týdnů nedojidá granule. Krmím Profine junior LB, jinak je vše v pořádku aktivita, stolice atd., od ledna tedy přibral jen 1 kg nyní váží 38kg, odčerven byl v dubnu, odčervuji 1x za 3 měsíce. Napadlo mě, že bych zkusila Profine adult salmon, od mala měl jen kuřecí příchuť granulí.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, ano již můžete přejít na granule pro dospělé psy (granule pro štěňata obsahují více energie a proto mu možná stačí méně...) V dosptělosti již pejsci tolik nepřibírají (narozdíl od štěňat) Pokud by jste chtěla vyzkoušet jiné - mezi kvalitní granule patří např. brit care, petkult.
S pozdravem MVDr. Valešová

Romana Budínová | 06.07.16

Dobrý den, prosím o radu ohledně mé 5tileté fenky křížence hovawartky a labradora. Je zdravá, vitální, ale před pár měsíci odmítala přijímat potravu.( přijímala tak polovinu denní dávky granulí, Britt adult). To trvalo asi přes měsíc a odhaduji, že zhubla asi 4 kg. Nyní žere opět normálně, ale je pohublá a nevidím známky , že by přibírala. I okolí si všimlo, že je fenka výrazně hubenější než dřív.Zkoušela jsem jí přidat granule, ale nesežere to množství. Prosím o radu, zda bych jí mohla podávat nějaké krmivo nebo asi doplněk, po kterém by přibrala. Dříve jsem jí také jako pamlsek podávala rohlíky, což jsem zrušila na radu veterináře. Pův. její váha byla 28kg a nyní měla při očkování 24kg. Děkuji za rad. S pozdravem R. Budínová.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, a je fenka odčervená? Byli dělány krevní testy (biochemie, hematologie, štítná žláza)? Jediné co mohu doporučit, je zajít s ní na veterinu, kde ji vet. vyšetří a navrhne další postup.
S pozdravem MVDr. Valešová

Markéta Vozabule Karbanová | 01.07.16

Dobrý den, prosím o radu. Mám 13 letého psa číňana již rok se potýká s problémy na srdci a před 14ti dny ještě přibyla prostata. Chtěla bych doporučit nějaké granulky. Co fitmin mini light je vhodný? A nebo spíše nějaký hills dietní? Do teď jsem dávala Fitmin mini senior a poslední týden mi přijde že když se nažere tak má hodně nafouklé břicho a je mu těžko. Děkuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud má pejsek problémy se srdíčkem nemusí být nafouklé břicho známkou špatného trávení ale např. zavodnění... jediné co Vám mohu doporučit, je konzultovat toto s Vaším ošetřujícím vet. lékařem, který doporučí dietu odpovídající klinickému stavu pacienta.
S pozdravem MVDr. Valešová

Lenka Jensen | 30.06.16

Dobrý den, máme doma kocoura, který je nejspíš křížený s Ragdollem, takže chlupáč. Celý jeho život krmíme Royal Canin Hairball kvůli zamezení chlupů v žaludku. Poslední rok nám ale začal zvracet víc než dřív. Zvrací třeba 3x týdně a vždy 3x až 4x po sobě – nejdřív obsah žaludku a pak jen šťávy. Za 20 minut se jde zase najíst a pak je vše 2-3 dny dobré. Poslední 2 měsíce běháme po veterině, nechali jsme udělat všechny možné krevní testy, sono, moč... vše vyšlo negativní. Změnili jsme krmení na hypoallergenic Hills, nepomáhá ani to. Chtěla jsem se zeptat, jestli Vás třeba něco nenapadá, vždy je lepší znát více pohledá na věc. Ještě bych chtěla dodat, že je kocour takový trochu stresor, všeho se bojí. A je to kočka domácí, ven nechodí. Děkuji. Lenka

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, dobré je preventivní použití pasty určené přímo na zabránění tvorby trichobezoárů (např. benzopet pasta apod.), důležité je také časté vyčesávání srsti. Při zvýšeném línání bych zvážila doplněk stravy zaměřený na kvalitu srsti. Pokud je příčina zvracení jiná než trichobezoáry - možná bych zvážila nasazení probiotik alespoň a 14-21 dní spolu s pastou.
S pozdravem MVDr. Valešová

Marie Foltisová | 27.06.16

Dobrý den, mám doma jednoročního pejska JACK RUSSELA. Asi před 14 dny jsem mu objevila pod bradou (místo od krku k čumáku) mokvavé místa o průměru až 1 cm. Začala jsem mu to mazat měsíčkovou mastí, rozšiřovalo se mu to dál a také došlo ke zduření. Z tohoto důvodu jsem navštívila veterináře. Ten neudělal stěr, protože to měl namazané měsíčkovou mastí a výsledek by byl údajně zkreslen. Aplikoval mu 2 antibiotické injekce a nařídil požívat antibiotika, také máme místa 2x denně dezinfikovat - ALFADIN 10 mg/ml. Zduření již ustupuje, některá místa se hojí, ale objevují se mu nová místa, může to být způsobeno tím, že si to při každé malé příležitosti škrábe, např. když mu sundám límec, abych mu to ošetřila? Mám se znepokojovat, nebo dobrat antibiotika a poté, když se mu to nezhojí úplně, znovu navštívit veterináře, hodně ho to svědí, neexistuje něco proti svědění, také mě napadlo namazat mu to pravou konopnou mastí, je to špatný nápad? Neexistuje něco místo límce se stejnou ochrannou na místo, které on má postiženo? Ten plexi límec není moc šťastný. Budu objednávat krmivo, že bych to objednala při jednom. Děkuji za odpověď. Marie

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud léze nevidím, je těžké určit postup. Pokud si místo hodně škrábe dají se lokálně nebo celkově použít léky s kortikoidy. Pokud se léze nezlepší, navštivte veterináře dříve než doberete antibiotika. Je možné, že bude třeba změnit léky. Konopnou mastí by jste snad nic zkazit neměla, ale vyzkoušela bych ji nejdříve jen na část léze, aby jste mohla posoudit případnou nežádoucí reakci. V límci pejsci "šťastní" nejsou, ale je to jediný způsob jak jim zabránit v další automutilaci (sebepoškozování). Nepíšete zda je pejsek ošetřen proti vnějším parazitům? Ve Vašem případě by se také mohlo jednat o tzv. Hotspot (polytraumatická dermatitida), která se objevuje v letních měsících.
S pozdravem MVDr. Valešová

Petr Meduna | 24.06.16

Dobrý den. Máme psa po většinu dne ve cvingru,močí přes síťovinu ven a tak se ptám jestli existuje něco proti zápachu. Děkuji.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nevím co je to cvingr ale proti zápachu jsou pouze mycí a desinfekční prostředky... S ostatními pohlcovači pachu a spreji nemají klienti dobré zkušenosti.
S pozdravem MVDr. Valešová

Stanislava Lisnerová, DiS. | 21.06.16

Je vhodné a čím ošetřit proti parazitům březí fenku?

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nepíšete proti kterým parazitům myslíte (vnitřní, vnější?) Fenu je vhodné odčervit ještě před zabřeznutím, pokud jste nestihli je možné odčervit přípravkem Stronghold ve formě spot on. Pokud by jste chtěla jednorázově odčervit březí fenu tabletami, pak jedině 1 až 2 týdny před porodem. U těchto přípravků je třeba dát pozor na to, aby nebyly pro březí zvíře kontraindikovány. Mezi zcela nevhodné patří preparáty s obsahem benzimidazolů (fenbendazol mebendazol flubendazol, febantel - např. Drontal, Drontal Plus), které mají potenciálně teratogenní efekt (možný negativní vliv na vývoj plodu). Pokud chcete něco na vnější parazity můžete použít žvýkací tabletu Bravecto, kterou lze použít během březosti i laktace a působí 12 týdnů proti klíšťatům i blechám.
S pozdravem MVDr. Valešová

Pavlína Zítová | 15.06.16

Ahoj, prosím mohu svému 8kg kocourovi nakapat pipetu pro psy 2-10 kg ??? Kočičími přípravky bojujeme s blechami už půl roku a výsledky nic moc. Díky

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, v žádném případě nedávejte!!! Mohla by jste kocoura otrávit!!! Doporučuji použít tabletu comfortis spolu s postřikem okolí sprejem (např. bolfo, kiltix).
S pozdravem MVDr. Valešová

Lucie Štemberková | 08.06.16

Dobrý den, u veterináře zjistili mému britáčkovi "něco jako hemeroidy'' a doporučili mi ať mu koupím granulky, které jsou šetrné na střeva, jaké to jsou prosím, nebo co jako doplněk stravy by bylo dobré mu koupit?? (doted je zvyklí na hills) Děkuji Lucie Š.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nevím co znamená diagnóza "něco jako hemeroidy", ale pokud Vám váš veterinář doporučil jiné granule, měl Vám říct které... pokud má onemocnění střev můžete dávat např. tyto Hills cat i/d nebo Trovet cat (dieta) Hepatic HLD. Jinak Vám mohu jen doporučit poradit se s ošetřujícím vet. lékařem.
S pozdravem MVDr. Valešová

Lucie Benešová | 06.06.16

Dobrý den, mám doma deerhounda (chrt) 15 měsíců. Krmím Petkultem Maxy junior. Začínám se porozhlížet po krmení, ke kterému bychom mohli přejít v 18 ti měsících věku. Chtěla jsem se zeptat, zda u chrtů doporučujete také bílkoviny pouze do 20% v krmivu jako mi to doporučovala paní chovatelka. Porozhlížím se po lepším krmivu např. Taste of wild nebo Orijen ale vše má velké množství bílkovin. Co si o tom myslíte vy? Neublížilo by chrtovi toto množství? Psa máme jako mazlíčka 1x za dva měsíce běhá coursing jinak pracovně nevytížen. Děkuji Benešová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, spíše než jen na obsah bílkovin v krmivu bych se soustředila na celkové složení granulí - hrubý protein zahrnuje jak bílkoviny z masa, tak rostlinné bílkoviny. Obecně je u štěňat doporučováno vyšší množství než v dospělosti. Granule Orijen mi nepřipadají vhodné, pro velký obsah nadýmavých surovin.. Pokud nemá pejsek problémy s ledvinami apod. nemůže mu ani vyšší obsah bílkovin nijak uškodit.
S pozdravem MVDr. Valešová