Veterinární poradna

Marcela Borůvková | 27.04.16

Dobrý den, paní doktorko. Od listopadu máme v péči 15ti letou fenečku křížence jezevčíka. Od samého počátku nás trápí nejen vylysalá srst (na několika místech nemá chlupy vůbec), ale také hnisající rána pod okem. Od samého počátku se léčí atb. Již několikrát se stalo, že se rána zahojila, ale během pár dní (týdnů) se opět udělala boule pod okem, kterou musel veterinář otevřít (jednou se rána otevřela v hubě, jelikož se jí udělal váček u zubu). Chtěla bych znát Váš názor. Nejspíš jde o špatný zub, jelikož se problémy stále opakují (fenka je od listopadu téměř pořád na atb. - vynechali jsme snad dohromady po pár dnech jen 2 měsíce - největší pauza byla cca měsíc). Mám obavy, že časem atb. přestanou účinkovat nebo aby na ně nezačala být alergická. Problém je v tom, že náš veterinář odmítá zub vytrhnout, protože má obavy, že by narkózu nepřežila. Už jsme ji nechali i mechanicky zuby ošetřit od zubního kamene (bez uspání), ale nic nepomohlo. Zub, který nejpravděpodobněji problémy způsobuje, drží pevně. Je nějaká další možnost léčby? Předem děkuji za Váš názor.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, "alergická" na antibiotika nebude, ale s tou rezistencí na antibiotika máte pravdu (pokud je opakovaně používána stejná účinná látka na stejný problém, může vzniknout rezistence).Jako první bych udělala rentgen hlavy a se zaměřením na oblast kde se dělá boule a na danou část čelisti (pokud je již zánět i v kosti, je nutné podávat antibiotika dlouhodobě - tzn. min 10-20 dní v kuse). Podle rentgenu bych pak dále postupovala. Možná se zeptejte na jiném pracovišti, zda by popř. zub vytrhli - při šetrné narkóze by měli být negativní dopady na pejska minimální (pokud by se potvrdilo, že je problém způsobován zánětem zubu). Existují i antibiotika, které se dávají lokálně (tzn. přímo do "rány"), to by také mohlo být řešení. Pak už mě jen napadá, zda tam někde nemá cizi těleso - ale to by předpokládám kolega již odstranil.
S pozdravem MVDr. Valešová

Tereza Jarkovská | 20.04.16

Dobry den, za měsíc bude našemu NO rok. Do ted jsme kupovali Josera Emotion Kids. Chtěla jsem se zeptat zda máme začít kupovat jiné? A popřípadě jaké? Děkuji

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, do cca 18ti měsíců můžete krmit dále granulemi Josera Emotion Kids. Pak pokud budete chtít zůstat u této značky můžete pokračovat např. JOSERA dog JEHNĚ/rýže. Pokud chcete vyzkoušet jinou značku mohu doporučit např. Brit care, Petcult (má vysoký obsah masa), K9...
S pozdravem MVDr. Valešová

Mirka Hovězáková | 17.04.16

Dobrý den, zvažuju jaká použít antiparazitika pro svoje fenky - kříženky 8 a 10 let. Zajímalo by mě,co nejméně škodí jejich zdraví a co nejméně zatěžuje organizmus. Obojky prý jsou napuštěné nějakými jedy a škodí i lidem, pipety podobně. Četla jsem o nových tabletách Bravecto, ale ty zas zatěžují játra. Zajímal by mě Váš názor, co je tedy pro psa nejméně škodlivé a zároveň účinné. Děkuji Mirka Hovězáková

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, dle mého názoru bych volila tabletu Bravecto. Dává se 1x za 12 týdnů a výrobce uvádí, že jako nežádoucí účinky jsou podráždění trávicího traktu, zvracení, průjem... Tyto potíže se vyskytují i např. po podání tablet na odčervení.
S pozdravem MVDr. Valešová

Žaneta Podsklanová | 12.04.16

Prosím mohu použít spot on na blecha a klíšťata pro psy také pro velkou kočku? Mám mainského mývalího kocoura O váze 7-8 kg. Děkuji za odpověď.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, v žádném případě nepoužívejte antiparazitika určené pro psy na kočku!!! Pokud není v příbalové informaci uvedeno, že lze použít i na kočku NESMÍ se přípravek použít. Látky použité v přípravcích pro psy mohou být toxické pro kočky a způsobit silnou otravu až úhyn. Zvláště pozor na látku PERMETHRIN!!! Je silně toxický pro kočky!!!
S pozdravem MVDr. Valešová

Ivana Králíková | 05.04.16

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké hřebeny na česání jsou nejlepší pro aljašské malamuty. Někteří chovatelé používají i furminátory. Mám však obavy, abych nepoškodila podsadu. Proto prosím o radu. Děkuji. S pozdravem IK

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, použití furminátoru bych se určitě nebála. Pro Vaše plemeno je vhodný furminátor šíře 10 cm.
S pozdravem MVDr. Valešová

ŠÁRKA HORÁKOVÁ | 05.04.16

Dobrý den.Můj dotaz se týká tablet na odčervení.Moje fenka (4kg) dostala půlku tablety,ale po 4 hodinách se pozvracela ( hodně ).Bude tableta účinkovat,nebo mám vše opakovat? Děkuji Horáková

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, ve Vašem případě bych doporučila po 14 dnech znovu podat 1/2 tbl na odčervení.
S pozdravem MVDr. Valešová

Kristýna Havle Mořkovská | 05.04.16

Dobrý den, mám 11 let starou fenku labradora a už měsíc a půl dost líná. Čím to může být a co na to, prosím, doporučujete? Je to pes domácí:-) Druhý domácí, mladší pes labrador, má už línání za sebou a nebylo v takové míře. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pokud je její línání neobvykle silné, může se jednat o nedostatek vitamínů a minerálů, nebo také o hormonální poruchu (onemocnění štítné žlázy, nadledvinek atp.). Pokud se více drbe, může se jedna o kožní onemocnění (paraziti - blechy, demodex, sarkoptes, dermatitidy atp.). Pokud nemá lysá místa, zarudlou kůži nebo jiné zřetelné známky onemocnění jako první bych navrhovala vitamínový přípravek (např. Sanal dog Multivitamínová pasta + BIOTIN 100g). Pokud se stav srsti do 14 dní nezlepší navštivte veterinárního lékaře, který provede potřebná vyšetření.
S pozdravem MVDr. Valešová

Jiří Matouš | 05.04.16

Dobrý den, máme 13-ti letou fenku křížence, která má cukrovku. 2x denně dostává insulin. Můžete doporučit nějaké granule nebo jinou dietní stravu?

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, pro Vás budou nejvhodnější tyto: Trovet dog (dieta) Weight a Diabetic WRD. Jsou přímo určená pro pejsky s cukrovkou a jsou velmi kvalitní. Důležité je, aby přechod ze stávajících granulí byl pozvolný (po dobu 10 dní postupně přidávat nové krmivo - cca po 5 dnech dát půl nového, půl starého a pak staré postupně ubírat...) jinak hrozí riziko průjmů.
S pozdravem MVDr. Valešová

Marcela Andertová | 23.03.16

Máme Rotweiléra.6 let starou fenku a po suchých rohlících má řidší stolici až průjem. Denně dostává krmení Brit L.Myslíte,že je to způsobeno lepkem,který je v rohlíku? Popř.jaké krmivo byste doporučila? Andertová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, v první řadě suché rohlíky jsou vhodné tak pro králíky nebo hospodářská zvířata... ne pro psy. Pokud mu chcete dávat něco na přilepšenou volila bych např. piškoty, pamlsky pro psy (např. Toby dentální kříž - je to dobré na odstranění zubního plaku atp).Pokud je na Brit zvyklá a nemá s ním problémy, neměnila bych. Pokud jí však chcete změnit krmivo, volila bych např. kvalitnější Brit Care, Petkult, Eminent senzitive (jsou to krmiva hypoalergenní, lehce stravitelná a Petlkult navíc obsahuje vysoké procento masa).
S pozdravem MVDr. Valešová

Jana Egenvaldová | 22.03.16

Dobrý den,mam 12 letého jorkšíra,a zjistila jsem,že tak týden,má na zadku něco jako lupy.Můžete mi poradit co to může být a jak se toho zbavit? Děkuju Egenvaldová

Zobrazit reakciSkrýt reakci
Veterinář

Dobrý den, nejlepší bude navštívit veterinárního lékaře, který posoudí o co se jedná. Já mohu jen "hádat" /může se jednat o parazity nebo o suchou kůži nebo o projev alergie či jiného onemocnění).
S pozdravem MVDr. Valešová