04.06.16 Zdraví a nemoci

Zánět mléčné žlázy

Tzv. mastitida postihuje fenky nejčastěji v prvních týdnech laktace. Jestliže nedochází k dostatečnému vyprazdňování mléčné žlázy sáním štěňat, vytvoří se zánětlivé ložisko. Může docházet i ke vzniku abscesů.

 

Jak se zánět projevuje?

Zčervenáním, otokem, bolestivostí mléčné lišty nebo jen úseku kolem jednoho struku. Mléko, které lze ze struku vytlačit, mívá změněnu barvu, nebo se objeví hnis, případně i krvavá tekutina.

Postup nemoci

Zpočátku můžete pozorovat zarudnutí a otok mléčné žlázy, která je při doteku bolestivá. Postižený struk produkuje mnohem méně mléka, sekret je vodnatý, má nahnědlou barvu, může být s příměsí krve. Fena je celkově apatická, má horečku, postupně ztrácí zájem o štěňata.

Co dělat?

Samozřejmě je nutné, aby fenu prohlédl veterinář, který naordinuje odpovídající léčbu, jež se ve většině případů neobejde bez podání antibiotik a léků proti bolesti. Z postižené žlázy je vhodné 3-4krát denně odstříkat mléko. Nikdy ho nenecháme sát štěňata, protože by mohlo dojí k intoxikaci. Na žlázu přikládáme 3 dny teplé obklady, dále pak struk chladíme. Výborný je také obklad z tvarohu. Protizánětlivé masti můžeme aplikovat, ale štěňata je nesmí olizovat.

 

Léčbu lze podpořit také homeopaticky. Jaký lék vybrat?

K následujícím lékům je vhodné vždy přidat i homeopatika na snížení tvorby mléka. Více zde

 

Apis meliffica

Podává se při počínajícím zánětu mléčné žlázy, charakteristický je i otok, kdy po stisknutí zůstává v pokožce důlek po prstu. Úlevu samici přináší chlad. Feny si často lehají do orosené trávy nebo do kaluží, také si olizují struky, což jim ulevuje. Ředění 15 CH 5krát denně i častěji.

 

Belladonna

Objevuje se zčervenání a bolestivost, postižené místo je teplé a také velmi citlivé na dotek. Charakteristické je i kulhání, samice se ani nemůže zasaženého místa dotknout a opatrně si lehá. Často se objevuje i horečka. Ředění 9-15 CH 2-5krát denně.

 

Bryonia alba

Lze pozorovat zarudnutí a bolestivost, ale samice raději leží a stlačuje si postižené místo. Raději by ani nechodila. Ředění 15 CH 2-5krát denně.

 

Lachesis mutus

Na mléčné žláze lze pozorovat namodralou, nachově červenou pokožku, ze struku teče krvavý sekret. Místo je velmi citlivé na dotyk. Ředění 5-9 CH 2-5krát denně.

 

Phytolacca decandra

Zduření mléčné žlázy, které postihuje místní uzliny, zvláště viditelné je v tříslech. Ředění 9 CH 2-5krát denně.

 

Se zánětem mléčné žlázy se můžete setkat nejen během laktace, ale i při falešné březosti, kdy bývá průběh zánětu většinou méně bouřlivý beze změny celkového zdravotního stavu. Většinou stačí chlazení a podání preparátu pro zastavení laktace.

 

Zdroje: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada

Výmarský ohař, historie – chov – výcvik, MVDr. Jana Kočová, Mladá fronta