19.04.18 Aktuality

Zapojte se do projektu Najdi pijáka

Najdi pijáka je projekt zapojující veřejnost do mapování výskytu pijáka lužního v ČR. Tento druh klíštěte je přenašečem závažného onemocnění psů - psí babesiózy. V posledním desetiletí se v Evropě rychle šíří, ale data o jeho výskytu v České republice chybí. Proto výzkumníci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně žádají veřejnost o pomoc.

Projekt, který iniciovali studenti, spustila univerzita přibližně před dvěma týdny. Data o výskytu sbírají lidé prostřednictvím webu Najdipijaka.cz. Nejen pejskaři, kteří na pijáka narazí, mají toto klíště vyfotit a poslat výzkumníkům společně s dalšími informacemi a přibližnými souřadnicemi místa nálezu. Parazita mohou poslat i poštou bezpečně zabaleného do krabičky, zkumavky, nebo přilepeného průhlednou lepící páskou na kus papíru.

Pijáka lužní (Dermacentor reticulatus)

Nenasátí dospělci dosahují velikosti 5 mm. Typickým znakem je pestrý štítek (scutum), obvykle zbarvený v odstínech hnědočervené, s typickou bílou kresbou. U samců kryje štítek celé tělo, u samic jen přední část. U nasátých samic se štítek nezvětšuje a v poměru k velikosti těla je potom méně zřetelný. Oproti klíštěti obecnému je piják významně větší, vždy s kresbou na štítku. K přichycení na člověka dochází jen ojediněle, často však sají krev na psech. Při sání dokážou zvětšovat svůj objem až do velikosti fazolky (přes 1 cm). 

Kde ho hledat?

Pijáka je možno označit za obyvatele prosluněných trávníků, lučních porostů podél řek, travnatých pásů podél silnic a okrajů lesa. V lese jako takovém nebo ve vysoké křovinaté vegetaci piják obvykle nežije. V ČR se tradičně vyskytuje na jihovýchodě republiky, v pomyslném trojúhelníku sevřeném řekami Dyjí (zhruba od Mikulova směrem k Lanžhotu) a Moravou (především od Hodonína směrem po proudu Moravy). V poslední době se zdá, že i u nás dochází k posunu, nejnovější ojedinělé nálezy pochází z oblastí severovýchodně od Brna. Rozhodně ale nelze vyloučit, že rozšíření pijáka je již mnohem širší, hledání jeho dalších lokalit je právě cílem projektu.

Co dělat, pokud jste na pijáka narazili?

Vyfoťte ho z dostatečné blízkosti tak, aby byl vidět jeho charakteristický štítek. Zapište si GPS souřadnice nálezu, adresu, nebo (pokud najdete pijáka až doma) místo, kde jste se v posledních 2-3 týdnech pohybovali vy, nebo váš pes. Napište výzkumnému týmu přes Facebook, emailem nebo poštu a přiložte fotografii s informacemi a kontaktem na vás. Výzkumníci se vám během několika dní ozvou a potvrdí váš nález.

Více na najdipijaka.cz