23.04.13 Aktuality

Zvířata zvyšují dětem sebevědomí a pomáhají jim k samostatnosti

Je s podivem, že dnešní děti znají mnohdy spíš exotická zvířata ze zoologických zahrad než ta obyčejná – domácí. A to je škoda, protože podle nejnovějších průzkumů vědců by se právě od nich mohly hodně naučit!

„Zvířata mohou plnit v životě dětí mnoho rolí – jednoznačně jsou to kamarádi, které neřeší, zda je dané dítě dostatečně „in“ - bere ho takové, jaké je. A tak jim může pomoct s pocity nejistoty, různými komplexy i s osamělostí. Zvíře prostě dětem přirozeně pomáhá zvyšovat narušené sebevědomí. Vědecky je pak prokázáno, že byť jen kratičký, třeba půlhodinový, kontakt dítěte se zvířetem zlepšuje jeho psychický stav, zmírňuje úzkost, napětí i případný stres,“ píše se v nedávno zveřejněné studii odborníků z Human-Animal Studies ve Washingtonu, kteří zkoumají vztahy mezi lidmi a ostatními živočichy.

A ve svých poznatcích jdou ještě dál: Podařilo se jim vypozorovat, že psi, kočky, koně, osli a další teplokrevní a osrstění živočichové prokazatelně příznivě působí na vliv lidského mozku, zejména pak na uvolňování hormonu štěstí. Zjednodušeně řečeno, když obejmeme savce, rychle se uklidníme a zlepší se nám nálada. A právě proto jsou tito tvorové dnes tolik využíváni k terapiím.

Ale zpět k dětem: zvířata jim dodají klid, sebevědomí a jak je to s tou samostatností? Pomocí němých tvorů se učí odhadovat jejich potřeby i pocity, aniž by k tomu potřebovaly slova nebo dokonce příkazy.

Terapie na farmě

„V našem Farma-parku jsme proto kromě zóny všech možných domácích zvířat, které děti mohou krmit nebo se s nimi i mazlit, vytvořili zónu handicapovaných živočichů, kteří se už nemohou vrátit do přírody – od výrů přes poštolky až po veverky či kuny,“ vyjmenovává Miloš Zapletal z Farmy Blaník.

Empatické cítění tady však v dětech podporují hlavně tím, že jim umožňují bezprostřední kontakt se zvířaty. Mohou se přitulit k novorozeným jehňátkům, kůzlátkům, ovečkám a mnohým dalším, na ponících a oslících se mohou dosytosti povozit a dokonce si na ně udělat řidičák.

„Běžný život jim zase přibližujeme v našich pravidelných ceremoniálech, kdy každou sobotu pořádáme svatby zvířat a v neděli nová mláďátka křtíme,“ dodává Zapletal s tím, že i v tuto sobotu a neděli bude na farmě Blaník probíhat tzv. mazlící víkend se zvířátky, v rámci kterého si mohou děti vyzkoušet také interaktivní hru v hodu šiškou, porážení plechovek, přenášení vody, hádání zvířecích stop anebo chytání dřevěných ryb. Oficiální otevření sezony Farma-parku se však chystá na 27. 4., kdy se můžete těšit na spoustu nových atrakcí jako je Tajemná cesta pod Močálníky, rýžování zlata apod. V den zahájení provozu tu bude i velký skákací hrad, ale také slavnostní výstup Blanického rytíře s družinou na Blaníček a večer předčasné pálení čarodějnic a lampionový průvod k tajemným hejkalům!

Více na www.farmablanik.cz