31.01.16 Kotě

Jak poznat stáří kotěte?

Pokud jste našli osiřelé kotě a potřebujete zjistit, jak může být staré, poslouží vám následující znaky.

Bříško

Podívejte se kotěti na bříško, zda tam má viditelné zbytky pupeční šňůry. Když je najdete, jedná se o novorozené kotě. Kočičí máma většinou pupeční šňůru překousne a na kotěti zůstane „strup“ v podobě malého kousku tkáně. Ten většinou upadne během prvních tří dnů života.

Oči

Zkontrolujte kotěti oči. Má je zavřené? Pak mu bude něco mezi 8-14 dny. Koťata otvírají oči přibližně v 10-14 dnech života. Ale pozor, některým jedincům se mohou oči otevřít již po sedmi dnech od narození. Jestliže kotě ještě moc dobře nevidí, pravděpodobně je staré dva nebo tři týdny. Když koťata otevřou oči, mají je jasně modré, bez ohledu na to, jakou barvu očí budou mít v dospělosti. Barva duhovky se mění okolo 6-7 týdnů (samozřejmě, že modrookým kočkám se barva nemění).

Uši

Mrkněte na uši. Pokud má kotě uši blízko u hlavy, pravděpodobně je méně než jeden týden staré. Uši se koťatům narovnají někdy mezi druhým a třetím týdnem života.

Zuby

Koukněte kotěti do tlamičky. Věk kotěte můžete snadno odhadnout podle přítomnosti zubů a jejich vývoje. Kotě, které ještě nemá žádné zuby, je pravděpodobně mladší dvou týdnů. První zuby kotěte by se klubou mezi 2. a 3. týdnem života. Nejprve se většinou objeví řezáky. Špičáky začnou růst většinou ve třech až čtyřech týdnech. Prořezání premolárů (přední stoličky) se děje ve věku 4-6 týdnů. Když má kotě všechny zuby, kromě molárů (stoliček), mělo by být staré zhruba čtyři měsíce.

Váha

Dobrým rozlišovacím znakem je hmotnost. Ačkoli odhad věku na základě váhy kotěte může být nepřesný, protože různá plemena jsou různě mohutná, získáte alespoň orientační stáří. Průměrné zdravé kotě váží při narození zhruba 100 g a přibírá rychlostí 10 g denně. Většina koťat starých 2-3 týdny váží 170-225 g, v 4-5 týdnech je to 225-450 g, v 7-8 týdnech váží většinou 700-900 g.

Chování a hbitost

Pozorujte, jak se kotě pohybuje. Koťata se naučí stát a chodit zhruba ve 2 až 4 týdnech života, předtím se plazí po břiše. Vratká chůze je typická pro koťata stará zhruba dva týdny. Přibližně ve 4 týdnech věku kotě začne chodit rovně a sebejistě a začne objevovat své okolí, je velmi hravé a zvědavé. Kotě, které dokáže rychle běžet, je minimálně pět týdnů staré. Ve věku 5-6 týdnů přijímá kotě potravu z misky, také pije z misky. Přibližně ve věku 7-8 týdnů má kotě koordinované pohyby, rádo běhá a skáče i na vyvýšená místa.