19.11.07 Kotě

Jak seznámit koťátko s ostatními kočkami

Pokud máte doma ještě další kočky, seznamujte je s novým koťátkem postupně. Nejprve doneste vašim kočkám nějakou věc, na které ulpěl pach vašeho nového koťátka (např. dečku z přepravky, či prázdnou přepravku). Nechte vaše kočičky se s novým pachem seznámit, vlídně na ně mluvte a vysvětlete jim, že jste jim přivedli kočičího kamaráda. Potom doneste koťátku nějakou věc vašich kočiček, např. hračku atd., aby si zvyklo na pach vašich koček.

Až vaše koťátko důkladně prozkoumá celý byt a bude klidné, nastává ta pravá chvíle na seznámení s ostatními kočkami. Dejte koťátko do přepravky a doneste ho k vašim kočkám, nechte je, ať si koťátko důkladně očichají a seznámí se tak s jeho pachem. Počítejte i s nějakým tím prskáním a syčením, to je naprosto normální, kočičky si potřebují vymezit, kdo bude u vás doma pánem. Uvidíte, jak bude seznámení probíhat, pokud na sebe budou kočky útočit, odneste koťátko a až se všichni uklidní, celý proces zopakujte.

Až bude koťátko i vaše kočičky klidné, zkuste koťátko pustit k vašim kočičkám, zase musíte dobře odhadnout situaci, a pokud se to nebude oběma stranám vůbec líbit, koťátko zase odneste a vše zopakujte později. Uvědomte si, že na koťátko je to hodně změn najednou a musí se k nim přistupovat postupně. Uvidíte, že za pár dní (většinou stačí týden) budou z vašich kočiček nerozluční kamarádi.

Důležité také je neupřednostňovat nově příchozí koťátko před ostatními kočkami. Ony musí vědět, že i když jste jim přivedli nového kamaráda, máte je stále všechny stejně rádi jako dříve.

 

Text a foto: Iva Tymráková

Chovatelská stanice britských koček Sweetnozzles.cz

www.sweetnozzles.unas.cz

Email: 1n@seznam.cz