02.11.07 Kotě

Přinesli jsme si domů kotě

Pokud jste si pořídili domů kočičku nebo koťátko či o této možnosti přemýšlíte, možná vám přijde vhod pár následujících rad:

Kotě byste měli nechat u sourozenců a matky dozrát. Neodebírejte jej tedy dříve než ve 12. týdnu, aby se socializovalo a naučilo se hygieně a všemu dalšímu, co potřebuje znát. Zjistěte od jeho předchozího majitele, zda a kdy bylo kotě odblešeno a odčerveno a u veterináře jej nechte prohlédnout. V tomto věku je vhodné již kotě očkovat. Veterinář by měl prohlédnout ouška, zda nemá ušní svrab, který je u koček hodně rozšířený, případně plíseň nebo jiné potíže a stanoví vám odčervovací plán v souladu s očkováním. Mezi odčervením a očkováním by měl být asi týdenní rozestup. Obojí je pro organismus zátěž, pro kotě je výhodnější se nestresovat spolu se změnou prostředí současně očkováním i odčervením. Může dojít i k průjmu nebo kotě či kočka zpočátku odmítá potravu.

Očkování - kočky chodící ven musíme očkováním chránit proti vzteklině, dále je vhodné očkovat proti panleukopenii (kočičímu moru), virové leukemii koček (FeLV), chlamydióze, caliciviróze a kočičímu herpesviru, který způsobuje syndrom kočičího přenosného onemocnění horních cest dýchacích, infekční peritonitidě (FIP), borelioze, tetanu a plísňovým kožním onemocněním. Vakcíny jsou kombinované. S očkováním bychom měli začít ve věku 8 až 10 týdnů. Přeočkování se provádí po 3 až 4 týdnech. Další očkování až po roce. Vzteklina se obvykle očkuje ve 3 měsících. Průvodce jednotlivými vakcínami a další podrobnosti o očkování najdete v rubrice Zdraví a nemoci.

Odčervování koťat se provádí ve třech týdnech a následující tři měsíce pak každých 14 dní do stáří alespoň tří měsíců. Doporučuje se alespoň jednou za půl roku parazitologický rozbor trusu. Kočky, které mají přístup ven, by měly být odčervovány pravidelně minimálně každého půl roku, odčervovací přípravky je nutno střídat, aby si parazité na ně nevytvořili odolnost. I kočka bytová se může začervit z potravy nebo se setkává s vajíčky parazitů z hlíny a bláta na botách či ze zeminy z květináčů. Proto je nutné také bytovou kočku odčervovat, případně nechat udělat kontrolu trusu a odčervení provádět jen v případě pozitivního nálezu parazitů.

Kočku je třeba preventivně ošetřit také proti vnějším cizopasníkům, jako jsou klíšťata, blechy, roztoči způsobující svrab, vši nebo všenky. Blechy jsou mezihostiteli tasemnic. Kočka při čištění a olizování se lehce blechu spolkne a tím dochází k nákaze. Vnější parazité přenášejí taky plísňová kožní onemocnění - dermatofytózy, která jsou přenosná i na člověka. Proti vnějším parazitům kočku můžeme chránit pipetami s účinnou látkou, která se kápne kočce za krk a chrání ji 1-2 měsíce. Dokud není kotě chráněno proti všem přenosným kočičím chorobám, nemělo by přijít do styku s cizími kočkami, pouze s kočkami zdravými a které jsou plně vakcinované. Očkujeme vždy pouze zdravé zvíře.

Před příchodem kočičky byste měli mít připravenou přenosku, misku ke krmení a na vodu, krmivo, pelíšek, kočičí WC a stelivo, nejlépe takové, na které je kočka již zvyklá, kartáč a hřeben, obojek s jménem a adresou, pokud bude kočka chodit ven a také hračky. Důležité je rovněž škrabadlo, aby si mohla ostřit drápky a neničila nábytek.

Ošetření drápků - kočka si brousí drápy na škrabadle nebo venku lezením po stromech, přesto drápky kočkám často přerůstají a mohou jim pak činit problémy nejen při chůzi, ale za přerostlý drápek se kočka může zachytit a způsobit si vážné zranění. Drápky můžete stříhat cvakáčkem nebo speciálními kleštičkami, dejte pozor, abyste drápek zastříhli kousek nad růžovým proužkem uvnitř, aby nedošlo ke krvácení.

Pro čištění zažívacího traktu kočky od bezoárů – chuchvalců chlupů, které kočka polyká při péči o svůj kožíšek, kočce podávejte veterinární čistící pasty k tomuto účelu (např. Bezopet) a dopřejte jí také okusování travičky v květináči nebo ještě lépe tomuto účelu poslouží pokojová rostlina papyrus (šáchor papírotvorný).

Co se týče krmení - kočce je dobré dopřát asi 3 kousky čerstvého masa denně, vhodné je přemražené hovězí, koňské, krůtí či drůbeží maso. Vepřovým masem nekrmte, hrozí možnost nákazy Aujeszkyho chorobou. Kotě uvítá také mléčné výrobky jako zakysaná smetana, pribiňáček, sýr ap., ovšem pouze v případě, že kočka nemá po mléčných výrobcích zažívací potíže. Mléku se kvůli možným průjmům raději vyhněte. Minerály a vitamíny můžete dodat také pastou Calopet. Pokud kočka není obézní, nechte jí na misce přes den suché krmivo.

Nezapomínejte se také kočičce aspoň půl hodiny denně věnovat. Pokud kotěti chybí sociální kontakty k jiným kočkám nebo živočichům, citově strádá. Jestliže by mělo být koťátko celý den o samotě, je proto lépe si pořídit raději dvě, aby si navzájem vyhrála.

Přejeme vám, aby vám vaše kočičí společnice byla stále zdrojem radosti a přinášela pohodu a dobrou náladu do vaší domácnosti.

 

Text: Dana Bočková