Blog

BLOG MŮJ PES
Otazníky kolem genetických vyšetření

Otazníky kolem genetických vyšetření

Zdraví a nemoci | 23.11.21

Dědičně podmíněné nemoci postihují řadu plemen. U některých plemen a některých onemocnění jsou vyšetření povinná, u jiných ne. Proč a jak se vyšetřuje, vysvětluje Vladimíra Tichá v článku od Labvet blog.

Zajímavosti o pitném režimu

Zajímavosti o pitném režimu

Zdraví a nemoci | 15.11.21

Je jasné, že bez vody lidé ani zvířata nemohou žít. Kolik vody pes vlastně vypije? Prozradíme vám, proč je dostatečný přísun tekutin pro vašeho psa tak důležitý.

Očkování psů – nutnost, nebo přežitek?

Očkování psů – nutnost, nebo přežitek?

Zdraví a nemoci | 08.11.21

Existuje řada vysoce nakažlivých onemocnění, se kterými mohou psi přijít do styku. Některé patogeny způsobují vážná onemocnění nebo dokonce smrt. Psi se mohou nakazit od jiných zvířat nebo z venkovního prostředí. Proč nechat psa očkovat a proti kterým nemocem jsou dostupné vakcíny vysvětlila MVDr. Michala Slavíková v článku pro kynologický magazín ecanis.cz.

Prevence a laboratoř

Prevence a laboratoř

Zdraví a nemoci | 25.10.21

Při preventivní prohlídce možná veterinář doporučil laboratorní vyšetření. Proč je potřeba, co lze testovat a co mohou výsledky ukázat? A co může odhalit hematologické vyšetření? To prozradí MVDr. Hana Prausová v článku od Labevt blog.

Nežádoucí reakce na potravu u psů

Nežádoucí reakce na potravu u psů

Zdraví a nemoci | 04.10.21

Nežádoucí reakce na potravu u psů rozdělujeme na dvě skupiny, a to podle toho, zda se na ní podílí imunitní systém. Pokud se jedná o imunologickou odpověď zprostředkovanou protilátkami skupiny IgE, jedná se o potravní alergie u psa. Pokud odpověď organismu není vyvolána imunitním systémem, označujeme ji jako potravní intoleranci.

Osina u psa

Osina u psa

Zdraví a nemoci | 10.08.21

Osina u psa je problém, který se každý rok vrací a právě jsme v období, kdy je vhodné připomenout si, oč jde.

Pes a čokoláda

Pes a čokoláda

Zdraví a nemoci | 12.07.21

Toxicita čokolády pro psy je velmi známé a často opakované téma mezi chovateli, ale málokdo ví, že čokoláda je jedovatá i pro lidi. Riziko pro vašeho psa závisí na jeho věku, hmotnosti a citlivosti psa. Velký pes může sežrat mnohem větší množství čokolády, než se u něj negativní účinky projeví. Jak čokoláda působí na organismus vašeho mazlíčka, jak vypadá případná otrava a kolik by toho pejsek musel pozřít, aby se otrávil?

Se psem u moře

Se psem u moře

Zdraví a nemoci | 28.06.21

Blíží se léto a mnozí z nás se chystají se psem k moři. Začíná tak nabývat na aktuálnosti otázka: „Co tam můj pes může chytit a jak ho před tím ochránit?“

Aplikace léků

Aplikace léků

Zdraví a nemoci | 11.05.21

V životě každého psa někdy nastane okamžik, kdy mu musí být podán lék. Ať už preventivně, například odčervovací tableta, nebo v rámci léčby choroby či po úrazu. Jak na to?

Pozor na otravu psů ivermectinem

Pozor na otravu psů ivermectinem

Zdraví a nemoci | 08.03.21

V posledních dnech plní lék ivermectin titulní stránky novin kvůli jeho použití při léčbě covidu. Tato pozornost nás přivedla na závažné téma, o kterém se moc neví. Některá antiparazitika, včetně medializovaného ivermectinu, totiž mohou být pro některá plemena psů smrtelně nebezpečná. Na vině je mutace genu MDR1.