Blog

BLOG MŮJ PES
Alergie na bleší kousnutí

Alergie na bleší kousnutí

Zdraví a nemoci | 11.09.17

Na první pohled může člověku připadat, že blecha je jen parazitem znepříjemňujícím mazlíčkův život. Což je částečně pravda – bleší kousnutí způsobuje podráždění kůže vedoucí ke svědění, které je zvířeti velmi nepříjemné a může ho až stresovat.

Otrava jedem ropuchy

Otrava jedem ropuchy

Zdraví a nemoci | 22.08.17

Věděli jste, že i i ropucha může pro psa představovat nebezpečí? Na jejím těle, zejména v oblasti hřbetu a horní části hlavy, se totiž nacházejí jedové žlázy, které produkují hlenovité sekrety. Jedovatost těchto látek poskytuje ropuchám pasivní ochranu před predátory.

Blecha pod drobnohledem

Blecha pod drobnohledem

Zdraví a nemoci | 16.08.17

Blecha je bezkřídlý hmyz dosahující velikosti 2–4 mm (samičky jsou větší). Parazitují pouze dospělé blechy, ostatní stádia (vajíčka, larvy a kukly) se nacházejí v prostředí mimo hostitele.

Koinfekce lymské boreliózy a anaplazmózy

Koinfekce lymské boreliózy a anaplazmózy

Zdraví a nemoci | 28.07.17

Klíšťata mohou přenášet více původců nemocí, což v některých případech vede v mnohočetnou infekci čili koinfekci, která zvyšuje riziko pro nemocné zvíře. Koinfekce lymské boreliózy a anaplazmózy je poměrně častá, protože obě nemoci přenáší stejný druh klíštěte rodu Ixodes.

Syndrom cauda equina

Syndrom cauda equina

Zdraví a nemoci | 08.07.17

Nejen dysplazie je u psů příčinou pohybových obtíží. Například u německých ovčáků se veterináři často setkávají s onemocněním cauda equina, které může zapříčinit až ochrnutí.

Tetanus

Tetanus

Zdraví a nemoci | 26.06.17

Jedná se o onemocnění, které se nevyhýbá ani psům. Je vyvoláno toxinem, který vylučuje bakterie Clostridium tetani.

Nechutenství

Nechutenství

Zdraví a nemoci | 12.06.17

Většina psů je „žravá“ a sní cokoliv, co jim přijde pod čumák. Je proto divné, když z ničeho nic ztratí chuť k jídlu a třeba i několik dní nic nepozřou.

Vady chrupu a skusu

Vady chrupu a skusu

Zdraví a nemoci | 05.06.17

Kontrola psího chrupu a skusu je důležitá nejen z chovatelského hlediska (některé vady mohou být vylučujícími vadami z chovu), ale i z hlediska zdravotního. Pokud psovi zuby špatně vyrostly, mohou někdy zraňovat dutinu ústní nebo způsobovat větší opotřebení protilehlých zubů.

Nemoci přenášené komáry

Nemoci přenášené komáry

Zdraví a nemoci | 15.05.17

Zatímco u klíšťat si rizika spojená s možným přenosem závažných onemocnění lidé uvědomují, komáři zatím větší pozornosti unikají. Zdravotní komplikace od bodavého hmyzu přitom hrozí nejen lidem, ale také domácím mazlíčkům.

Psinka

Psinka

Zdraví a nemoci | 03.05.17

Jedná se o virové onemocnění masožravců, kdy k nákaze dochází zejména kapénkovou infekcí. Virus je vylučován sekrety a exkrety ještě dva měsíce po infekci.